Penatnye keje nie..

10:38:00 PM


Anyway penat betul keje nie kan.. Abis study excited nak keje. Bile dah keje baru tau betapa penatnye keje. Bara rasa camne parent kite susah cari duit. Yang kite tau mintak duit & perabis duit. Kite xtau nak cari duit bukan nye senang. Dulu selalu merungut duit poket x ckup la. Yang tu la yang nie la. Banyak alasan kite bagi kan. Kalau mama x bank in duit mula nak merajuk kan. Bile dah keje pegang duit sendiri baru tau camne seksanye cari duit. Blajar cmne nak manage duit sendiri. Sayang nye nak belanje duit yang kite keje nie.

Sekarang nie je kan balik je keje, rasa nak terus tido je. Nak cium bantal. Kalau study dulu mesti stay sampai kul 2 3 pagi. Keje jangan haraplah. Kalau kul 8.30 malam tu dah mula mengantuk. Keje di tempat aku x semestinya kene balik tepat kul 5.30. Kadang-kadang tuh kene stay sampai kul 10.00 malam kalau ade keje urgent yang nak dibuat.

Tapi aku dah pilih nak jadi Quantity Surveyor. So aku terima seadanya keje aku nie. Aku memang minat kos yang aku study nie. Dulu aku nak sangat sambung dalam Civil Engineering tapi Quantity Surveyor pun not bad. Aku suka benda-benda yang berkaitan bangunan, bahan ape yang digunakan & ape-ape yang berkaitan dengan bangunan. Suka tengok design Engineer & Arkitek. Bukan senang nak faham drawing nie. kene tengok betul2. Kat sini ade skit pic2 kt opis aku.
Keadaan meja kat opis yang bersepah..
(Scale rule, Kalkulator saintifik, pembaris, Pensil, Rubber & Pelan)


Dekstopku bersama cawan Milo. Background wallpaper Mini Cooper.

Sesetengah kawan-kawan nie memahami yang kite penat bekerja. Ade setengah x faham. Ade yang ajak kite kuar lepak kedai mamak le malam2. Kalau dulu study leh la lepak lama-lama. Kalau dah keje kene punch card awal. Takkan nak tengok card tu selalu merah je sebab lambat kan. Disiplin kene ade. So kawan-kawanku harap memahami keadaan diriku yer. Kalau korang dah abis study, dah keje baru le tau rasa camne..

Selalunye orang anggap keje nie banyak duit. Macam-macam boleh beli. Tapi aku x rasa cam tuh. Kalau member-member yang study tu suke-suke ati je suruh banje makan & support ape2. Sory la geng, kadang2 xperla.. Selalu boleh bankrup tau Sekarang nie kalau gaji setakat RM1000++ x cukup la. Sebab kene manage betul2.. Untuk isi minyak kete, makan, nak bayar bil tepon, bil tenet, PTPTN (PTP Tipu) lagi. Nak pegi site & meeting ke jauh2 kene pakai duit sendiri baru kite leh claim. Kadang2 kete wat hal nak pakai duit gak kan. Aritu baru je duit gaji aku abis kat Roadtax & Insuran kete aku (kete ayah aku la tapi aku yang naik) .. terasa sengkek & pokainye aku sekarang. Baru ingat nak celebrate besday dengan kawan.. huhu (Cam nak nangis je)..

Kepada sesape yang bekerja sama cam aku..
SELAMAT BEKERJA SEMUA..

P/S : Countdown for my birthday..
12 days left..
Can't wait.

You Might Also Like

10 inspiration

APDM SAPS

Search This Blog

Labels

Accident Activewear Airport Althea Althea Korea Aperio Natural Award and Tag Baju Kurung Moden Basikal BBQ beautifulwithtropika Beauty Beauty Blogger Beauty Product Blog Review Blogger Contest Buddies Forever Cafe Cathay Pacific Cenderahati China Coffee Srub Contest Cream Crew Dessert Dictionary Dinner Dragonair Eating For Life Emergency Triangle Event Flamingo by The Beach Flamingo Cafe Flight Food Food Review Food Reviw Footlink Footlink Penang Ghost Musuem Great Wishes Hair Product Halal Food Hari Raya Aidilfitri Hari Raya Buffet Himalaya Himalaya Malaysia Hong Kong Hotel Hotpants Ice Cafe Iitalian food Indonesia Ipoh Ipoh Bali Hotel italian food Johor Jom Makan Jonlivia K-Pop Kamus Kebaya Moden Kedai Pajak KL Cafe Klang Parade Konsert Korean Product Krim Kuala Kangsar Kuala Lumpur La Herballe Medi & Spa Lady's Socks Laksa Kuala Lanafira Lazada Lazada Malaysia Lovely Pink lovetropika Macau Makan Malam Makeup Malaysia Marios Italian Restaurant Medan Medispa Miscellaneous Moisturising Cream Movie Addicter Museum Nasi Lemak naturalskincare Nyonya Nyonya Cuisine Only In Penang Pakaian Wanita Penang Penang Cafe Penang Food Penang Halal Food Penang Hotel Penang Museum Penang My Hometown Penang Places Penang Restaurant Penang Spa Peplum Perak Personal Life Postcard Potato Potato USA Printcious Product Product Review Produk Produk Kecantikan Produk Kesihatan Projek Nasi Lemak Projek Nasi Lemak Box Promotion Ramadan Ramadan Buffet Review Seamless Socks Selangor Serum Shah Alam Shenzen ShopBack ShopBackMalaysia Short Trip shurahmalaysia shurahmy. shurahariana shurahpencerah Simply Delicious Souvenir Sport Attire Steamboat Stokin Stylo Shot from My Closet Suplemen syampu Terangganu Thailand Trang Traveloka TV Show Vacation Trip viva la pasta wanitaberhijab WD-40 Wordless Wednesday Zuhai