Penatnye keje nie..

10:38:00 PM


Anyway penat betul keje nie kan.. Abis study excited nak keje. Bile dah keje baru tau betapa penatnye keje. Bara rasa camne parent kite susah cari duit. Yang kite tau mintak duit & perabis duit. Kite xtau nak cari duit bukan nye senang. Dulu selalu merungut duit poket x ckup la. Yang tu la yang nie la. Banyak alasan kite bagi kan. Kalau mama x bank in duit mula nak merajuk kan. Bile dah keje pegang duit sendiri baru tau camne seksanye cari duit. Blajar cmne nak manage duit sendiri. Sayang nye nak belanje duit yang kite keje nie.

Sekarang nie je kan balik je keje, rasa nak terus tido je. Nak cium bantal. Kalau study dulu mesti stay sampai kul 2 3 pagi. Keje jangan haraplah. Kalau kul 8.30 malam tu dah mula mengantuk. Keje di tempat aku x semestinya kene balik tepat kul 5.30. Kadang-kadang tuh kene stay sampai kul 10.00 malam kalau ade keje urgent yang nak dibuat.

Tapi aku dah pilih nak jadi Quantity Surveyor. So aku terima seadanya keje aku nie. Aku memang minat kos yang aku study nie. Dulu aku nak sangat sambung dalam Civil Engineering tapi Quantity Surveyor pun not bad. Aku suka benda-benda yang berkaitan bangunan, bahan ape yang digunakan & ape-ape yang berkaitan dengan bangunan. Suka tengok design Engineer & Arkitek. Bukan senang nak faham drawing nie. kene tengok betul2. Kat sini ade skit pic2 kt opis aku.
Keadaan meja kat opis yang bersepah..
(Scale rule, Kalkulator saintifik, pembaris, Pensil, Rubber & Pelan)


Dekstopku bersama cawan Milo. Background wallpaper Mini Cooper.

Sesetengah kawan-kawan nie memahami yang kite penat bekerja. Ade setengah x faham. Ade yang ajak kite kuar lepak kedai mamak le malam2. Kalau dulu study leh la lepak lama-lama. Kalau dah keje kene punch card awal. Takkan nak tengok card tu selalu merah je sebab lambat kan. Disiplin kene ade. So kawan-kawanku harap memahami keadaan diriku yer. Kalau korang dah abis study, dah keje baru le tau rasa camne..

Selalunye orang anggap keje nie banyak duit. Macam-macam boleh beli. Tapi aku x rasa cam tuh. Kalau member-member yang study tu suke-suke ati je suruh banje makan & support ape2. Sory la geng, kadang2 xperla.. Selalu boleh bankrup tau Sekarang nie kalau gaji setakat RM1000++ x cukup la. Sebab kene manage betul2.. Untuk isi minyak kete, makan, nak bayar bil tepon, bil tenet, PTPTN (PTP Tipu) lagi. Nak pegi site & meeting ke jauh2 kene pakai duit sendiri baru kite leh claim. Kadang2 kete wat hal nak pakai duit gak kan. Aritu baru je duit gaji aku abis kat Roadtax & Insuran kete aku (kete ayah aku la tapi aku yang naik) .. terasa sengkek & pokainye aku sekarang. Baru ingat nak celebrate besday dengan kawan.. huhu (Cam nak nangis je)..

Kepada sesape yang bekerja sama cam aku..
SELAMAT BEKERJA SEMUA..

P/S : Countdown for my birthday..
12 days left..
Can't wait.

You Might Also Like

10 inspiration

APDM SAPS

Search This Blog

Labels

Accident (1) Activewear (2) AirAsia (1) Airport (2) Althea (3) Althea Korea (5) Aperio Natural (1) Award and Tag (40) Baju Kurung Moden (1) Basikal (1) Bateriku.com (1) BBQ (1) beautifulwithtropika (1) Beauty (18) Beauty Blogger (23) Beauty Product (30) Berrybright (1) Biscuit (1) Blog Review (72) Blogger Contest (5) Blusher (1) Body Scrub (1) Buddies Forever (77) Cafe (1) Cambodia (1) Cathay Pacific (1) Cenderahati (2) China (1) CNY (1) Coffee Srub (1) Collagen Blush Colour (1) Contest (5) Cream (1) Crew (1) Dessert (1) Dictionary (1) Dinner (1) Dragonair (1) Eating For Life (97) Ellvita (2) Emergency Triangle (1) Event (4) Event Review (6) Femingra (1) Flamingo by The Beach (1) Flamingo Cafe (1) Flight (3) Food (15) Food Review (35) Food Reviw (1) Footlink (2) Footlink Penang (2) Forest Colour (1) Ghost Musuem (1) Glow Gelenggang (1) Great Wishes (62) Hair Product (4) Halal Food (12) Hari Raya Aidilfitri (1) Hari Raya Buffet (1) Himalaya (1) Himalaya Malaysia (1) Hong Kong (3) Hotel (6) Hotel Review (3) Hotpants (2) Ice Cafe (1) Iitalian food (1) Indonesia (16) Ipoh (2) Ipoh Bali Hotel (1) italian food (1) Johor (1) Jom Makan (1) Jonlivia (2) K-Pop (1) Kamus (1) Kebaya Moden (1) Kedai Pajak (1) Kek Lok Si Temple (1) KL Cafe (1) Klang Parade (1) Konsert (1) Korean Product (5) Krim (1) Kuala Kangsar (1) Kuala Lumpur (4) La Herballe Medi & Spa (1) Lady's Socks (1) Laksa Kuala (1) Lanafira (1) Lazada (6) Lazada Malaysia (6) Lovely Pink (3) lovetropika (1) Lunch Buffet (2) Macau (2) Makan Malam (1) Makeup (1) Malaysia (4) Marios Italian Restaurant (1) Medan (16) Medispa (1) Miscellaneous (25) Moisturising Cream (1) Movie Addicter (31) Museum (6) Nasi Lemak (1) naturalskincare (1) Nyonya (1) Nyonya Cuisine (1) Only In Penang (30) Pakaian Wanita (1) Party (1) Penang (54) Penang Cafe (13) Penang Food (29) Penang Halal Food (12) Penang Hotel (12) Penang Museum (6) Penang My Hometown (101) Penang Places (23) Penang Restaurant (8) Penang Spa (1) Peplum (1) Perak (1) Perfume (1) Personal Life (184) Phnom Penh (1) Postcard (1) Potato (1) Potato USA (1) Printcious (2) Product (17) Product Review (74) Produk (13) Produk Kecantikan (18) Produk Kesihatan (8) Projek Nasi Lemak (1) Projek Nasi Lemak Box (1) Promotion (1) Ramadan (11) Ramadan Buffet (9) Review (85) Seamless Socks (1) Selangor (4) Serum (1) Shah Alam (1) Shenzen (1) ShopBack (1) ShopBackMalaysia (1) Short Trip (4) shurahmalaysia (1) shurahmy. shurahariana (1) shurahpencerah (1) Siem Reap (1) Simply Delicious (3) Smartphone (1) Souvenir (2) Sport Attire (2) Staycation (1) Steamboat (1) Stokin (1) Stylo Shot from My Closet (12) Sunday Buffet Lunch (1) Suplemen (1) Sushivid (1) Susu Kambing (2) syampu (1) Terangganu (4) Thailand (1) Trang (1) Travel (1) Traveloka (4) TV Show (1) Vacation Trip (43) viva la pasta (1) wanitaberhijab (1) WD-40 (2) Wordless Wednesday (7) Zuhai (1)