Penatnye keje nie..

10:38:00 PM


Anyway penat betul keje nie kan.. Abis study excited nak keje. Bile dah keje baru tau betapa penatnye keje. Bara rasa camne parent kite susah cari duit. Yang kite tau mintak duit & perabis duit. Kite xtau nak cari duit bukan nye senang. Dulu selalu merungut duit poket x ckup la. Yang tu la yang nie la. Banyak alasan kite bagi kan. Kalau mama x bank in duit mula nak merajuk kan. Bile dah keje pegang duit sendiri baru tau camne seksanye cari duit. Blajar cmne nak manage duit sendiri. Sayang nye nak belanje duit yang kite keje nie.

Sekarang nie je kan balik je keje, rasa nak terus tido je. Nak cium bantal. Kalau study dulu mesti stay sampai kul 2 3 pagi. Keje jangan haraplah. Kalau kul 8.30 malam tu dah mula mengantuk. Keje di tempat aku x semestinya kene balik tepat kul 5.30. Kadang-kadang tuh kene stay sampai kul 10.00 malam kalau ade keje urgent yang nak dibuat.

Tapi aku dah pilih nak jadi Quantity Surveyor. So aku terima seadanya keje aku nie. Aku memang minat kos yang aku study nie. Dulu aku nak sangat sambung dalam Civil Engineering tapi Quantity Surveyor pun not bad. Aku suka benda-benda yang berkaitan bangunan, bahan ape yang digunakan & ape-ape yang berkaitan dengan bangunan. Suka tengok design Engineer & Arkitek. Bukan senang nak faham drawing nie. kene tengok betul2. Kat sini ade skit pic2 kt opis aku.
Keadaan meja kat opis yang bersepah..
(Scale rule, Kalkulator saintifik, pembaris, Pensil, Rubber & Pelan)


Dekstopku bersama cawan Milo. Background wallpaper Mini Cooper.

Sesetengah kawan-kawan nie memahami yang kite penat bekerja. Ade setengah x faham. Ade yang ajak kite kuar lepak kedai mamak le malam2. Kalau dulu study leh la lepak lama-lama. Kalau dah keje kene punch card awal. Takkan nak tengok card tu selalu merah je sebab lambat kan. Disiplin kene ade. So kawan-kawanku harap memahami keadaan diriku yer. Kalau korang dah abis study, dah keje baru le tau rasa camne..

Selalunye orang anggap keje nie banyak duit. Macam-macam boleh beli. Tapi aku x rasa cam tuh. Kalau member-member yang study tu suke-suke ati je suruh banje makan & support ape2. Sory la geng, kadang2 xperla.. Selalu boleh bankrup tau Sekarang nie kalau gaji setakat RM1000++ x cukup la. Sebab kene manage betul2.. Untuk isi minyak kete, makan, nak bayar bil tepon, bil tenet, PTPTN (PTP Tipu) lagi. Nak pegi site & meeting ke jauh2 kene pakai duit sendiri baru kite leh claim. Kadang2 kete wat hal nak pakai duit gak kan. Aritu baru je duit gaji aku abis kat Roadtax & Insuran kete aku (kete ayah aku la tapi aku yang naik) .. terasa sengkek & pokainye aku sekarang. Baru ingat nak celebrate besday dengan kawan.. huhu (Cam nak nangis je)..

Kepada sesape yang bekerja sama cam aku..
SELAMAT BEKERJA SEMUA..

P/S : Countdown for my birthday..
12 days left..
Can't wait.

You Might Also Like

10 inspiration

  1. kesian gak ek bunyi nyer..
    Haih...lg stu sem da nk start keje dh..
    Huhu camne ar...

    Bukak bisnes ar best...
    Keje sndr...
    aku igt 10thun je nk keje2 ni..
    Pastu nk bukak bisnes..
    huu

    ReplyDelete
  2. yerla..
    cmnielah keje..
    sabar jerla..

    nk wat bisnes gak..
    tp xtau nk wat bisnes ape..

    ReplyDelete
  3. Ternak rumputlh..huhu..
    bukak lh salon ke butik ke..
    Nk mudah wt bisnes web based, contact kn amai..

    ReplyDelete
  4. xnak la..

    ingt nak wat kopitiam..
    cam menarik gak kan..
    tp modal xde..
    hehe

    ReplyDelete
  5. wah... leh lh jd barista gitu..
    mnarik gak.. keje je dulu save duit wt modal..

    ReplyDelete
  6. ciannye...xpe sabar la... nnt sambung la blaja manetawu boleh dpt naik pangkat hehe. x pun cmni amik cuti pastu teman i carik durian enjoy sket tp kene tahan la kai calar balar :P

    nway jgn stress sgt nnt cepat nmpk tua ;) chill ok

    ReplyDelete
  7. Liey
    untuk perancangan masa dpn boleh la..
    i nk smbg study ..
    xleh wat bisnes lg nie..

    ReplyDelete
  8. Naps
    tenkiu le azmeer..
    tlg jaga dusun durian u ke..
    insyaallah boleh la..

    xnk tensen2 la..
    nak luahkan je..

    ReplyDelete
  9. Lebih kurang je taburan di atas meja tu dengan saya... maklumlah kita ni dalam bidang teknikal, semua benda2 asas kena adalah atas meja... paling menyampah bila pelan bersepah2 atas meja... rasa nak buang je ke tepi.... karang hilang pulak maklumat... masalah pulak kat kita bila nak buat calculation.... selamat bekerja, buat dgn baik.... hehehe....

    ReplyDelete
  10. Chilabayes
    pndpt kite lbh krg sama la..
    betul..
    kalau dh terlibat dalam construction nie..
    mesti wat keje nak kemas & bersih kan..
    org yg dlam bdg contruction je memahami situasi ni..

    ReplyDelete

APDM SAPS

Follow by Email

Google+ Followers