Detoxified Satay

10:55:00 PM

Location : Sungai Ara, Pulau Pinang (Next to Sekolah Menengah Sungai Ara, Jalan Dato Ismail Hasim)
Time : Everyday (4.30 pm until 12.00 pm)
Food : All about satay (Chicken, Lamb, Beef, Deer, Ostrich, Horse, Squid, Prawn, Vegetarian)

Picture takin by Sony Ericsson w910i

Kali nie nak post entry pasal makanan lak.. Nak jadi pengganti Maria Tunku Sabri dalam Jalan-Jalan Cari Makan. Kalau boleh la.. Huhu ;-) Semalam balik keje, officemate ajak pegi makan sate. Sedap katanya. Keje x bz sangat so boleh balik awal. Sangat gumbira. So kemas-kemas dan siap pegi ke Sungai Ara. Sape orang Penang mesti tau Sungai Ara kat mana kan. Sebelum nie x penah perasan pun kedai nie. Ondaway balik x perasan. Sampai my officemate bagitau baru la sedar kewujudan kedai ini.



Apa tu Detoxified Satay??

Detoxified Satay ialah restoran yang menyediakan makanan berasaskan sate sahaja. Baru je dibuka selama 4 bulan. Semua jenis satay ade. Tengok je kat menu. Ade sate ayam, daging, perut, rusa, burung unta, kuda, sotong, udang dan vegetarian. Pastu lak boleh pilih nak original, tomyam atau black pepper.. Ade jugak satay rice. Sape2 yang nak makan nasi dengan sate pun blh gak. Menarik kan??


Menu Detoxified Satay


Kedai yang simple dan menarik

Kedai nie pun agak simple. Tapi makanan memang best. Tak sempat nak amek pic dr luar. Sempat amek pic makanan je. Ade gak berbual-bual dengan owner restoran tuh. Diorang akan buka francais kat Jalan Burma & D'Piazza Mall. So lepas ni kat Sungai Ara akan ditutup. Kalau di Jalan Burma tuh akan di buat cam Mc'D yang ade drive thru. Hebat kan?? Ramai gak bangsa yang makan kat sini selain Melayu. Cina pun ramai gak.



My Mocha Ice

Sate Ayam Original

Sate Ayam Black Pepper, Rusa & Perut


Kiteorang order sate Ayam Original, Ayam Black Pepper, Perut, dan Rusa. Harga untuk sate-sate nie lak mengikut jenis sate yang kite amek. Kalau Ayam Original RM 1.00 secucuk, Ayam Black Pepper RM1.20 secucuk, untuk Sate Rusa, Burung Unta, & Kuda RM 1.50 secucuk, Sate Sotong dan Udang RM 2.00. Kat sini yang best ade sate vegetarian RM 0.80 secucuk. Kiteorang siap diberi sample test vegetarian tuh untuk rasa camne. For me, harga sate-sate nie berbaloi dengan kesedapan sate nie. Besar & mengeyangkan.


Kuah kacang yang sedap


Kuah kacang pun agak menarik. Ade kuah kacang Tongkat Ali, Pineapple, dll. Tongkat Ali tuh rasa manis skit.


Makan sate pun nak posing ke??

Betapa sedapnya sate-sate nie. Pastu saya pun beli bungkus untuk bawa balik ke rumah. Bagi parent dengan adik-adik makan.


So bolehla ramai-ramai datang makan kat sini ye. Nak promote.. Kalau orang Penang xpun yang stay kat Penang boleh la pegi makan sate yang sedap nie.


Clara Emily

You Might Also Like

12 inspiration

  1. nnt boleh la jadikan blog ni mcm blog makanan hehe. best tgk sate tu gemok2 belaka :D

    ReplyDelete
  2. mcm sedap je tu???
    murah ke mhl bagi clara??

    ReplyDelete
  3. Naps,
    hehe saje nak post makanan yg best kat Penang nie..

    ReplyDelete
  4. Momosukie,
    okla..
    berpatutan la..
    tp xlen makan selalu..
    habis le duit gaji..

    ReplyDelete
  5. mcm2 ade ek..
    bleh banja sy..hehe..
    nk rasa gak :D

    ReplyDelete
  6. Gambar macam taknak makan je... tak sedap ker..??? Hehehe... boleh ajak saya nanti ye.... macam best je menu dia.... kat KL ada cawangan tak..??

    ReplyDelete
  7. Shafie,
    yup2..
    blh aje..
    kene dtg penang dulu..

    ReplyDelete
  8. Chilabaey's,
    nape lak x sedap..
    sedap tau..
    kt kl ntah le ade ke x cwgn tuh..
    nk makan kene dtg penang la..

    ReplyDelete
  9. Amboi dekatnye... Oklah kejap2 lagi saya datang ye... Tunggu depan pintu kedai tu nanti... hehehe.... :)

    ReplyDelete
  10. Chilabaey's,
    kalau cmtu..
    tggu lia trun kl la..
    muz banje.. ;-)

    ReplyDelete

APDM SAPS

Follow by Email

My Online Shop

Hastylia Attire


www.facebook.com/hastyliaattire
www.instagram.com/hastylia.attire

Google+ Followers