kebingungan..

6:40:00 PM


Sangat teruja bile dengar UiTM call.
Sangat happy bile disuruh cek application kat website UiTM.
Sangat seronok bile dapat tawaran study.

Syukur Alhamdulillah..

Tapi kan hati x dah x gembira bila dapat tau..




program xpun kos yang kite mintak x dapat.
Sangat sedih.

Dapat lak program SARJANA MUDA PENGURUSAN TAMAN DAN AMENITI (KEPUJIAN)
SENIBINA PERANCANGAN DAN UKUR


tapi kan aritu time wat application saya mintak program :-


SARJANA MUDA UKUR BAHAN (KEPUJIAN)..


Program yang dapat xde dalam list yang mintak.
& xtau kos nie mengenai ape.


Saya bukan cerewet atau mengada-ngada.
Dah lama mintak futher my study dengan mintak kos Ukur Bahan.
Xpun Quantity Surveyor.
Bersusah payah ke Shah Alam,
ke bahagian Pengambilan Pelajar.
Buat rayuan kat sana.
Taip surat rayuan, print, faks, pos dan kol sana sini.
X berbaloi sungguh.
Penat pun x ilang.
Memang bersungguh nak sambung study.
Tapi x dapat ape yang dihajati.


Dulu Diploma Ukur Bahan.
Sekarang kerja pun dalam bidang Ukur Bahan di firma Ukur Bahan.
So saya nak apply degree dalam Ukur Bahan juga la.


Bukan xnak amek kos atau program lain.
Kalau camtu baik dari mula beli no pin isi je la ape-ape program untuk 8 pilihan.
tapi saya xnak.
Ade pihak yang marah saya, Go On je la dengan kos/program yang dapat.
Tolong la respek minat saya.
& Tolong bagi semangat!!
Jangan melemahkan semangat saya.


3 tahun belajar dan setahun bekerja dalam bidang ni.
Biar lah Ijazah dalam bidang nie juga.
Sekurang-kurang penat saya berbaloi.
Berbayar juga.
Saya x nak buang masa dengan amek program lain yang bukan minat saya.
Saya xnak membazir wang dan masa untuk buat benda yang x minat & x suka.
So ikhlas dari hati tu xde.


Saya ade perancangan dan matlamat saya sendiri.
Kemungkinan dengan Ijazah Ukur Bahan yang dapat,
saya boleh decide untuk wat Sr. (Surveyor).


Boleh ade Sr. di hadapan nama saya.
Kalau arkitek ade Ar.
Kalau engineer ade Ir.
Kalau surveyor ade Sr.


Mungkin orang yang berkerja dan terlibat dalam bidang construction saja yang memahami.






Dah saya x dapat kolej.
Kene uruskan sendiri.
Alamak! Dah la baru masuk sem.
kene duk luar.
Ish xnak lagi la.
Dahla pegi Shah Alam sesat dengan roundabout aje.
Kalau next sem xperla gak duk umah sewa luar.



So ape yang patut buat??

Nak terima tawaran ke xnak terima?
Ataupun buat rayuan tukar kos?



Tolongla saya perlukan pendapat yang bernas.



P/S : Kepeda kengkawan yang bagi semangat.
Ucapan sejuta terima kasih tidak terhingga.

You Might Also Like

18 inspiration

  1. Alamak Lia, lari bidang ni.... Perkara tak dapat kolej memang perkara biasa di UiTM Shah Alam.... Sebab tak pernah lagi dengar budak2 Degree dapat kolej... Diaorang akan bagi pada budak2 diploma sahaja... itu pun untuk 1 ke 2 semester sahaja, lepas tu kena duduk luar.... Saya baru sahaja semalam uruskan rumah sewa untuk adik saya... dah dapat pun, itupun malam semalam pergi SevenE seksyen 7.... Ambil no phone pagi tadi call dan kebetulan ada budak tu memang nak keluar dah sebab dah habis degree.... Dah bayar pun deposit, 1st Januari ambil kunci... 2nd Januari regeister UiTM...

    Tapi bab lari bidang ni, saya pun susah untuk memperkatakan... kalau saya pun mungkin akan berfikiran macam awak juga sebab kita dah penat2 belajar bidang/diploma sekarang ni, tiba2 dapat sambung course lain, memang sukar untuk diterima.....

    Tetapi kalau difikirkan balik, ada untungnye sebab kita ada 2 major course dalam nama kita.... tengok pulak course ape, kalau course yang berkaitan/sehaluan dengan diploma kita ianye agak membantu.... Tapi course yang Lia ditawarkan tu, saya pun tak pernah tahu pun.... Tapi building dia saya dah tengok dah tadi sebab saya buat survey kat mana bangunan fakulti adik saya tadi...

    Itu terserah kepada empunya diri, tapi sebelum menerimanye, kena buat research dulu bidang yang ditawarkan.... takut takde masa depan yang cerah... terpaksa pulak sq to back semula buat apa kan.... So, fikirkan masak2.... ok... buat sembahyang istiqarah kalau ianye perlu.... mungkin jalan kita ada di sana..... kita tak tahu.... oklah senyum sikit yer... Cik Lia.... esok pergi Oldtown pekena kopi/iceblended fikir betul2... :)

    ReplyDelete
  2. hey2. lari bidang ni prkara biasa. kena ingat, peluang dtg sekali. go on dl, klu xleh g br la tukar cos.. lgpn klu ko amek cos ni, abes blaja nnti ko akn ade 2 kmahirn. ha.. lg la org nk amek kije!

    ReplyDelete
  3. pergi...:) cuba cari rumah..kos boleh tukar...masa dah masuk, apply tukar kos...biasanya akan dapat...:)

    ReplyDelete
  4. ChiLaBaey's,
    pasal kolej tu xper..
    skrg nie lia risaukan kos yg amek tu la..
    lia wat rayuan QS.. apply pun QS.
    lia dh lama tggu study tau muz.
    tiba2 dpt kos cmnie..
    tp kwn2 suruh masuk dulu pastu tukar kos..
    tp skrg lia nk kol uitm tnya cmne lak.

    lia mmg ade pk nk ade 2 kemahiran..
    tp bila pk balik bukan yg tu yg lia nak..
    lia dh mnt dgn QS.
    so go on dengan QS la..
    lia bnci org yg x bg semangat lgsung kat lia..
    bukan nk kata tlt tukar kos ke..
    kata mcm2 kt lia..

    lia mmg xnak kos tuh.
    so lia nak tkr kos QS gak..
    x kire ape pun jadi..

    ReplyDelete
  5. hahn,
    ko dh dip architecture..
    ko keje dlm bidang tu n degree dlm bidang tu gak..
    so aku nk cmtu gak..
    kalau cmtu baik awal apply aku mntk kos yg bukan2..
    xpyh pk psl QS nie..
    nie sbb aku nk QS..
    sebab QS nie meluas..
    peluang keje dh ade..
    pengalaman keje dh ade.
    nak explore jer..

    ReplyDelete
  6. 'AQILAH,
    yup mmg nak pegi..
    tima kasih sebab menyokong..
    mmg nk tkr kos pun..
    sayang je kan..

    ReplyDelete
  7. try dulu dik.. at least dlm skool yg same.. ade hrpn utk mintak tukar course klu xleh ngam dgn course yg dpt tu..

    akak pun dok shah alam gak dik.. klu nk sewa ada la 1 lg bilik kosong kat rmh tu.. hehehe...

    ReplyDelete
  8. AmiYs,
    saya dpt tau pun xleh ngamm.
    cmne nk go on..
    sy mmg nk qs la kak..
    xnk kos merepek tuh..
    dh le keje penat2..

    kak umah sewa kt ne?
    seksyen 7 ke..

    ReplyDelete
  9. walaupon ape2 pon kos, tak kire la dapat kos yg kite minat, mintak, x minat or watever..as long as we can excel in that field, why not grab that opportunity..

    kalo boley, try bt rayuan..kalo x boley, u can proceed atau tgu next opportunity..

    psl kolej kediaman tu, normal la uitm..student ramai..x boley nk tanggung sume..

    ~amirul hakim~

    ReplyDelete
  10. esofagus,
    yerla amirul..
    tgh pk la nie..
    nk pegi ke x..
    konfius betul la..
    skp kepala pun ade.

    ReplyDelete
  11. cuba dulu 1 sem.. if betul tak seswai, ble minta tukar cos, lagipun u dah dip n keja dlm bidang tu.. mmg dpt if nak tukar cos.. aku dulu pn masa mohon masuk uitm minta diploma tp dapat sijil pulak.. rasa mcm taknak pegi, tp bila dah study tu, ok juga akhrnya..

    ReplyDelete
  12. Kyuubi_85,
    i xnk cuba 1 sem la..
    i xnk bazirkan masa i..
    kalau blh nk study abis awal.
    kalau cmtuh baik lepas spm aritu amek kos ntah pape..
    dh la kite dalam 1 bidang.
    so nk go on dlm 1 bidang.
    i ade mission i tersendiri..

    ReplyDelete
  13. kalau macam tu, aku hormat keputusan ko,.. buat la apa yang ko rasa terbaik n apa yang ko nak..
    Everything will be fine in the end, if its not ok, then it is not the end...

    ReplyDelete
  14. Kyuubi_85,
    tenkiu sgt2..
    4 ur opinion.
    anyway i tgh berusaha untuk tukar kos nie..
    i xleh goon dgn bnda x mnt..

    ReplyDelete
  15. ya, btl juga.. ig x minat, tak guna juga... apa pun, moga berjaya nak tukar course...
    Gud luck!! :D

    ReplyDelete
  16. Kyuubi_85,
    ok wish me luck ok..
    done everything i want..
    tq..

    ReplyDelete
  17. girl..dont worry..kita boleh tukar kos..tapi ko terpaksa bersusah payah lagi mungkin. kawan2 ko sentiasa ada dengan ko..kitorang ada ya..jangan risau. :)

    selamat datang ke daerah penuh habuk,shah alam.

    ReplyDelete
  18. rasa,
    wah sape lak kawan aku wat blog xgtaw aku nie..
    berahsia le plak..

    tp tima ksih bg sokongan yer.
    sangat terharu..

    ReplyDelete

Follow by Email

Like us on Facebook

Hastylia Attire


www.facebook.com/hastyliaattire
www.instagram.com/hastylia.attire

Google+ Followers