Hiding something

11:06:00 AM


Rahsia?
dah nama pun rahsia.
Perlu ke nak bercerita kepada orang lain.
Takpun bercerita kepada orang tertentu sahaja.
Insan yang rapat.
Tapi orang yang rapat dengan kita betulkah akan simpan rahsia kita tuh?
Kalau satu hari bergaduh, semua rahsia akan terbongkar.
Sesuatu benda kadang-kala baik simpan dalam hati.
Diri sendiri saja yang tau sampai mati.
Yang itu barulah rahsia kan.
So rahsia takkan bocor.


Sometimes ade sesuatu benda perlu semua orang tau.
Kadang-kadang tak perlu.
Tapi ramai manusia ingin mengetahui hal lain.
Senang cakap jaga tepi kain orang lain.
Ada yang mengata, ada yang aniaya orang lain,
Ada yang diam, ada yang tak suka masuk campur hal orang,
ada yang untuk hiburan sendiri.
Biasalah manusia macam-macam perangai.
Kenapa nak sibuk pasal orang lain.
Kenapa nak jealous atau cemburu or whatever.
Kalau dengki dengan kejayaan seseorang, berusahalah jadi terbaik.


Perangai manusia tak sama.
Pendapat lain-lain.
Tapi perlu respek dan hormat kehendak peribadi orang lain.
Sesetengah orang perlukan privasi dalam hidupnya.
Mesti ade sebab seseorang berahsia dan menyembunyikan sesuatu.
Mungkin untuk menjaga perasaan orang lain.
Mungkin untuk kebahagian seseorang.
dan mungkin untuk kegembiraan seorang yang kita sayang.


Kenapa perlu jadi 'Tin Kosong'?
Baik jadi 'Diam Diam Ubi Berisi'.
Itulah yang terbaik.

;-)


You Might Also Like

10 inspiration

  1. kkDg mmG ade rhsia yg bole diceritakaN pd yg rapaT...kkDg kena simpaN gak Tuk diri sendiri....

    ReplyDelete
  2. dah namanya rahsia. Takyah bagitau org lain. nanti jadi kelemahan kita. huhu

    ReplyDelete
  3. Wahai Cik Lia, kena berhati2 dalam memilih kawan... Kalau salah pilih nanti binasa badan... Lagi2 bab2 rahsia dan isu2 sensitif, perlu teliti kawan yang mana satu... Seperti yang dikatakan tadi, time kawan bolehlah, bila dah gaduk nanti habis semua rahsia kita dibongkarnye... Sebab tu susah nak dapat sahabat sejati sekarang ni.... :)

    ReplyDelete
  4. Kyuubi_85,
    tu la.
    len kali rahsia.
    jgn gtau sesapa.

    ReplyDelete
  5. ChiLaBaey's,
    tula.
    betul cakap pakngah muz tuh.
    skrg nie idup kene berhati2 kan.
    manusia bukan boleh percaya pun.
    ssh nk cr yg btul2 blh percaya kan.

    ReplyDelete
  6. esofagus,
    tu la.
    abaikan je la dr idup kite kan.

    ReplyDelete
  7. rahsia mu rahsia ku jua haha :)

    ReplyDelete
  8. shah mosh,
    no no no.
    xleh kongsi tau!!

    ReplyDelete

Follow by Email

Like us on Facebook

Hastylia Attire


www.facebook.com/hastyliaattire
www.instagram.com/hastylia.attire

Google+ Followers