Jalan-jalan Georgetown

8:57:00 AM


Hari Sabtu lepas, 15 May 2010,
saya bersama 3 orang kawan,
Siti, Liani & Naza plan nak g jenjalan.
Kami cadang nak round area Georgetown.
& masing2 berjanji takmo pegi Shopping Complex.
Kalau tak mesti taburkan duit kat sana.
So dalam bajet yang sikit saja perlukan,
kami nak jenjalan sambil round area Georgetown.
Sambil melihat dan menikmati heritage Penang.
Ohh wow..




Map yang kami guna untuk jelajah Georgetown.
Siap bawa marker pen nak bulat-bulat tempat yang dah singgah.
Sebenarnya takde la penat sangat jalan berjemaah nie.
Sebab ramai-ramai.
Sambil2 tuh sembang-sembang, gelak-gelak, snap-snap picture.
Sedar tak sedar, walaupun saya anak negeri Pulau Pinang,
banyak tempat yang tak pernah jejak.
Kadang-kadang tu lalu je tak pernah singgah.
So waktu weekend yang ada, habiskan dengan melawat tempat sejarah dan belajar sejarah. ;-)



Jatuh hati sama nama jalan ini.
Love Lane.
Sedap je nama.
& we have our nice pic here.



Cheong Fatt Tze Mansion

Tak dapat masuk dalam nie.
Sampai sana tepat kul 3 ptg.
Pukul 3 la tempat nie tutup.
Bergambar dari luar jer.
Tak boleh masuk tengok building biru dalam nie.
Next time harap dapat masuk.


Rock World



Aksi lompat, aksi pecah rumah,
aksi panjat pagar & posing.
Muahaha ;-)




Tiga gambar kat atas sepanjang perjalanan kat jalan Love Lane.
Panjang jalan tuh sampai jumpa building cantik.



Bangunan Hijau kat Jalan Pintal Tali




Kami berjalan kaki beramai-ramai.
Parking kereta kat satu tempat.
Berbekalkan payung dan mineral water.
Cuaca panas sangat.
Takkan nak lenggang bawa matahari terik nie.
Setiap jalan yang ade suma kami lalu.
Nama jalan pun macam-macam ada.
Kite bukannya selalu hafal nama-nama jalan kan.
Semua ikut map.



Penang Road Famous Teochew Chendul & Ice Kacang


Dah penat jalan,
singgah makan cendol lak.
Memang ramai manusia singgah sini.
Setengah tu sanggup makan berdiri.



Komtar Walk


Kedai yang menarik kat Jalan Sungai Ujong.


Seronok jalan-jalan,
nampak satu rumah nie ada pokok bunga kertas.
Cantik lak tu. Pink colour.
Berhenti & snap picture ;-)

Muzium Islam Pulau Pinang


Happy and great moments.


Aksi fire dari Wonder Girls


Masjid Kapitan Keling






Jelajah kami dari tengah hari sampai ke malam.
Tapi banyak tempat yang tak pergi.
Ada yang time melawat pukul 3.00 petang dah x boleh masuk.
Frust nye.
So lepas nie nak jelajah lagi.


After dis, nak jenjalan lagi.
Edisi jelajah bandaraya Georgetown.
So kali nie gambar pun simple je kan.
Harap pasni dapat great picture.
Tunggu!!



P/S : Credit to Che ant for his Canon 7d.
Thank a lot borrow mine ur camera.

Wanna see another story about Jalan-jalan Georgetown.
click this
http://missybissyliani.blogspot.com


You Might Also Like

18 inspiration

  1. mmg brutal lah pic2 ni semua....hehe

    ReplyDelete
  2. eqbalzack,
    mana ade brutal..
    simple & nice jer..

    ReplyDelete
  3. rajinnye cik kak nie berjalan2...
    heheheh...
    vee balik penang sabtu nie...
    :)

    ReplyDelete
  4. ♥ Vee Violet ♥,
    yeke vee.
    nalik dgn ape.
    stay mana nnti.

    ReplyDelete
  5. Saya suka tempat2 macam ni sebab menampakkan kesenian senibina lama... dan saya suka juga Canon 7D, patut gambar cantik dan clear... hehehehe... :)

    ReplyDelete
  6. vee balik dgn bus kot...
    sebab tak sure lagi nak blk pukul berapa..
    blk ke kl selasa dgn flight.
    airport tu dekat je kan dgn rumah clara...
    bayan permai kan?

    ReplyDelete
  7. ChiLaBaey's,
    yeke pak ngah muz,
    lia br belajar pakai 7d.
    tak brp pandai sgt la.
    saje bosan g jenjalan kt area town.

    ReplyDelete
  8. ♥ Vee Violet ♥,
    airport mmg dkt dgn umah lia.
    lia stay bayan permai.
    vee blk saje2 ke.
    bercuti nie.

    ReplyDelete
  9. vee balik attend wedding kawan...
    kawan baik so memang kena balik lah...
    and spent time with parents..
    lama sgt dah tak blk...
    :)

    ReplyDelete
  10. ♥ Vee Violet ♥,
    oo00 membe kawen ke.
    kalau x boleh kite jupe kan.
    takpe la..
    balik jupe kawan2.
    round penang.

    ReplyDelete
  11. suke tgk pic2 lia...heee..
    ceria tu :D

    ReplyDelete
  12. Shafie,
    yerla.
    happy time..
    bersama kengkawan.

    ;-)

    ReplyDelete
  13. nabil_potter,
    anyway thankz a lot..

    ;-)

    ReplyDelete
  14. Lama tak update blog... Rindulah pulak.... :(

    ReplyDelete
  15. ChiLaBaey's,
    pakngah rindu sama blog ke?
    pakngah updated blog.
    lia dah updated blog dah.

    ReplyDelete
  16. Rindu dengan empunya blog sekalilah... hehehehe...
    Haaa dah update dah blog, bagus x3... :)

    ReplyDelete
  17. ChiLaBaey's,
    tuan empunya blog ade.
    tp malas gile nak update blog.
    broadband lak lembap kdg2 kan.

    ReplyDelete

APDM SAPS

Search This Blog