Lorong Kulit

12:08:00 AM


Lorong Kulit



pic credit to Mr Google


Lorong Kulit tu macam pasar lambak, pasar tani.
atau famous kat Penang dengan nama Rope Walk.
Minggu lepas, terasa teringin sangat nak pergi sana.
Lama tak jejak kaki kat sana.
Kedudukan Rope Walk betul-betul bertentangan pintu masuk utama Stadium Bandaraya Pulau Pinang.
Orang Penang memang tau tempat nie.



Sejarah Rope Walk,
lewat tahun 1992 majlis perbandaran telah membersihkan aktiviti gotong-royong mengemas barang-barang terpakai peniaga dari Rope Walk, terletak dari Penang Road dalam pusat bandar, di mana mereka telah memperdagangkan oleh tepi jalan sejak 1970s.
Dari situ mulanya nama Rope Walk.


Rope Walk buka dari 8 am sampai 2 pm petang setiap hari, kecuali hari hujan.
hari Ahad
ialah hari terbaik pergi sebab ada banyak gerai.


Kat sini macam-macam ada.
Boleh cari barangan elektrik, pakaian, tekstil, makanan dan barang-barang terpakai dikutip dari di seluruh pulau.
Ada barang-barang dikutip yang antik dan menjadi khazanah sebenar.
So boleh beli harga murah dari pemungut barang antik dan lama dari beli di kedai antik.
Boleh tawar menawar.



Ada jual buah-buahan.
Fresh dan murah.


Barang antik.


Haiwan peliharaan.



Barang-barang lama dan terpakai.


Boleh datang tiap2 minggu nie.
Nak apa semua ada.



Dekat je dengan Rope Walk, ada kedai makan sedap.
Nasi Ayam kat situ memang best.
Warung jer pun tapi makanan superb.
Wah ayat.
Tempat sikit je so kene berebut.
Siapa cepat dia dapat.


Nasi ayam.
nampak simple tapi rasa sedap.


Laksa.
sedap tapi tak boleh lawan Laksa Janggus.


Popia basah.


So habis cerita Rope Walk,
destinasi seterusnya ke Pragin Mall.
Nak cari barang & shopping sikit.


Try Rest & Go.



Percubaan pertama.
Sumpah geli.
sakit badan semua ada.
Dahla takde isi.
Nak try benda alah nie.


& dan paling suka sekali ialah :-


Beli barang semua pink.
Tersangat addict with pink colors.


Accessories box, landyard & card holder.


pink landyard for my pink Sony Vaio pendrive.


My pink card holder for my office namecard.
Ahh poyo lah.


Ok sekian.
Harap esok hari yang mengembirakan.
Senyum selalu.
:-)

You Might Also Like

4 inspiration

APDM SAPS

Search This Blog

Labels

Accident (1) Activewear (2) AirAsia (1) Airport (2) Althea (2) Althea Korea (3) Aperio Natural (1) Award and Tag (40) Baju Kurung Moden (1) Basikal (1) Bateriku.com (1) BBQ (1) beautifulwithtropika (1) Beauty (13) Beauty Blogger (17) Beauty Product (20) Berrybright (1) Biscuit (1) Blog Review (56) Blogger Contest (5) Blusher (1) Body Scrub (1) Buddies Forever (77) Cafe (1) Cambodia (1) Cathay Pacific (1) Cenderahati (2) China (1) CNY (1) Coffee Srub (1) Collagen Blush Colour (1) Contest (5) Cream (1) Crew (1) Dessert (1) Dictionary (1) Dinner (1) Dragonair (1) Eating For Life (92) Ellvita (2) Emergency Triangle (1) Event (2) Femingra (1) Flamingo by The Beach (1) Flamingo Cafe (1) Flight (3) Food (11) Food Review (25) Food Reviw (1) Footlink (2) Footlink Penang (2) Forest Colour (1) Ghost Musuem (1) Glow Gelenggang (1) Great Wishes (62) Hair Product (3) Halal Food (10) Hari Raya Aidilfitri (1) Hari Raya Buffet (1) Himalaya (1) Himalaya Malaysia (1) Hong Kong (3) Hotel (6) Hotel Review (1) Hotpants (2) Ice Cafe (1) Iitalian food (1) Indonesia (16) Ipoh (2) Ipoh Bali Hotel (1) italian food (1) Johor (1) Jom Makan (1) Jonlivia (2) K-Pop (1) Kamus (1) Kebaya Moden (1) Kedai Pajak (1) Kek Lok Si Temple (1) KL Cafe (1) Klang Parade (1) Konsert (1) Korean Product (3) Krim (1) Kuala Kangsar (1) Kuala Lumpur (4) La Herballe Medi & Spa (1) Lady's Socks (1) Laksa Kuala (1) Lanafira (1) Lazada (5) Lazada Malaysia (5) Lovely Pink (3) lovetropika (1) Macau (2) Makan Malam (1) Makeup (1) Malaysia (4) Marios Italian Restaurant (1) Medan (16) Medispa (1) Miscellaneous (25) Moisturising Cream (1) Movie Addicter (31) Museum (6) Nasi Lemak (1) naturalskincare (1) Nyonya (1) Nyonya Cuisine (1) Only In Penang (25) Pakaian Wanita (1) Party (1) Penang (51) Penang Cafe (11) Penang Food (25) Penang Halal Food (9) Penang Hotel (9) Penang Museum (6) Penang My Hometown (97) Penang Places (19) Penang Restaurant (8) Penang Spa (1) Peplum (1) Perak (1) Personal Life (184) Phnom Penh (1) Postcard (1) Potato (1) Potato USA (1) Printcious (2) Product (14) Product Review (60) Produk (11) Produk Kecantikan (16) Produk Kesihatan (8) Projek Nasi Lemak (1) Projek Nasi Lemak Box (1) Promotion (1) Ramadan (10) Ramadan Buffet (9) Review (67) Seamless Socks (1) Selangor (4) Serum (1) Shah Alam (1) Shenzen (1) ShopBack (1) ShopBackMalaysia (1) Short Trip (4) shurahmalaysia (1) shurahmy. shurahariana (1) shurahpencerah (1) Siem Reap (1) Simply Delicious (3) Smartphone (1) Souvenir (2) Sport Attire (2) Staycation (1) Steamboat (1) Stokin (1) Stylo Shot from My Closet (12) Suplemen (1) Sushivid (1) Susu Kambing (2) syampu (1) Terangganu (4) Thailand (1) Trang (1) Travel (1) Traveloka (3) TV Show (1) Vacation Trip (43) viva la pasta (1) wanitaberhijab (1) WD-40 (2) Wordless Wednesday (7) Zuhai (1)