Lorong Kulit

12:08:00 AM


Lorong Kulit



pic credit to Mr Google


Lorong Kulit tu macam pasar lambak, pasar tani.
atau famous kat Penang dengan nama Rope Walk.
Minggu lepas, terasa teringin sangat nak pergi sana.
Lama tak jejak kaki kat sana.
Kedudukan Rope Walk betul-betul bertentangan pintu masuk utama Stadium Bandaraya Pulau Pinang.
Orang Penang memang tau tempat nie.



Sejarah Rope Walk,
lewat tahun 1992 majlis perbandaran telah membersihkan aktiviti gotong-royong mengemas barang-barang terpakai peniaga dari Rope Walk, terletak dari Penang Road dalam pusat bandar, di mana mereka telah memperdagangkan oleh tepi jalan sejak 1970s.
Dari situ mulanya nama Rope Walk.


Rope Walk buka dari 8 am sampai 2 pm petang setiap hari, kecuali hari hujan.
hari Ahad
ialah hari terbaik pergi sebab ada banyak gerai.


Kat sini macam-macam ada.
Boleh cari barangan elektrik, pakaian, tekstil, makanan dan barang-barang terpakai dikutip dari di seluruh pulau.
Ada barang-barang dikutip yang antik dan menjadi khazanah sebenar.
So boleh beli harga murah dari pemungut barang antik dan lama dari beli di kedai antik.
Boleh tawar menawar.



Ada jual buah-buahan.
Fresh dan murah.


Barang antik.


Haiwan peliharaan.



Barang-barang lama dan terpakai.


Boleh datang tiap2 minggu nie.
Nak apa semua ada.



Dekat je dengan Rope Walk, ada kedai makan sedap.
Nasi Ayam kat situ memang best.
Warung jer pun tapi makanan superb.
Wah ayat.
Tempat sikit je so kene berebut.
Siapa cepat dia dapat.


Nasi ayam.
nampak simple tapi rasa sedap.


Laksa.
sedap tapi tak boleh lawan Laksa Janggus.


Popia basah.


So habis cerita Rope Walk,
destinasi seterusnya ke Pragin Mall.
Nak cari barang & shopping sikit.


Try Rest & Go.



Percubaan pertama.
Sumpah geli.
sakit badan semua ada.
Dahla takde isi.
Nak try benda alah nie.


& dan paling suka sekali ialah :-


Beli barang semua pink.
Tersangat addict with pink colors.


Accessories box, landyard & card holder.


pink landyard for my pink Sony Vaio pendrive.


My pink card holder for my office namecard.
Ahh poyo lah.


Ok sekian.
Harap esok hari yang mengembirakan.
Senyum selalu.
:-)

You Might Also Like

4 inspiration

  1. Busy ker Lia,

    * Jom join contest saya, masih bersambung hingga 29 November ni... Hadiah akan diketahui hari ni...

    http://chilabaeys.blogspot.com/2010/10/perhatian-contest-chilabeays-spot-telah.html

    ReplyDelete
  2. Pak ngah, lia busy gak la.
    tak sempat la join contest pakngah tuh.
    sory sgt2.
    balik keje nak rest aje.

    ReplyDelete
  3. saya rs sgt berbngga sebab ada org yg mempromosikan tempat saya cari makan,lorong kulit.
    saya menjaja di tapak 56 Lorong Kulit (Rope walk @ Robwok) dah lebih 15 tahun. Dah macam2 saya jual

    sekarang saya menjual kasut-kasut dan setem2 serta duit2 syiling lama

    layarila blog saya di http://zacks-corner.blogspot.com/

    kalu mai lorong kulit, len kali singgah la tapak saya ya?? saya zack @ pak karia

    tanya ja sepa2 suma org kenai saya

    thanks again ms clara :) :) :)

    ReplyDelete
  4. zack,
    welcome.
    anyway thank sebab singgah my blog.
    cmnt at my blog.
    saaya tak perasan kedai cik zack.
    sbb byk sgt kedai.
    sy juat amek je pic ape yg ade.
    anyway selamat teruskan berniaga yer.

    (:

    ReplyDelete

Follow by Email

Like us on Facebook

Hastylia Attire


www.facebook.com/hastyliaattire
www.instagram.com/hastylia.attire

Google+ Followers