Fenomena perkahwinan

12:15:00 AM

Hye (:
Nak kongsi skit pendapat.
Bulan lepas I ade letak status di facebook about kahwin.



And then ramai yang jawap.
So jawapan yang paling best sekali from my primary school friend, Annissa Akmar.
So plus + with my pendapat juga.


Fenomena masyarakat MELAYU :


Kes 1: '' Gatainya anak dia , Muda-muda dah kahwen!''
Kes 2 : '' Hang bila nak kahwen umoq dah berapa?1''


Pabila org tu dah kahwen plak ..

Kes 1 : '' Congrats dah kahwen!!! bila nak dapat anak?1''


Pabila sudah beranak :

Kes 1 : '' Amboi gelojohnya, baru kahwen dah mengandung!''
Kes 2 : '' Bila nak tambah anak lagi 1?''


Pabila anak dah masuk 2 n seterusnya:


Kes 1: '' Bila nak tambah anak lagi?''
Kes 2: '' ramainya anak hang!!!... sabaq2 laaa''


SETUJU?
Memang betulkan orang sekeliling kite memang macam nie sekarang.
Ayat Annissa memang power.
Buka minda skit kan.


Memang agak tensen bila ramai bertanya.
Ada setengah orang anggap soalan tu normal.
Tapi orang yang kena jawap sometime okay sometime ada yang terasa hati.
If orang tu baru clash, putus tunang, or umur dah masuk 30.
Orang akan gelar andartu.
Golongan macam nie mesti tak selesa soalan macam nie kan.


So sesiapa yang ada jodoh, persiapan dah serba lengkap, teruskan jer la.
Takde masalah.
Kahwin muda & kahwin awal pun ade kebaikkan.
Teruskan tak salah kahwin awal kalau dah bersedia.
Orang yang tak kahwin lagi, one day nanti dorang akan kahwen jugak.
Jodoh kan di tangan tuhan.
Semua orang tuhan dah tetapkan jodoh.
Cuma lambat & cepat.
Sape lak yang taknak kahwin?
Tolong kasi tau jap.
Jodoh tak sampai lagi.
Ade ke orang nak membujang sampai tua?
Masing-masing nak ada anak & famili yang bahagia right.
Kalau dapat kad jemputan kira orang tu jemput kahwin.
Setengah orang sibuk tanya bila nak kahwen, tapi bila dah jemput tak datang pulak. LOL.


So orang yang tak kahwen akan kene tahan telinga menjawap atau buat tak tau dengan soalan bila nak kahwen.
Memang jemu habis. Tanya banyak macam nak support je kenduri aku.
Kahwin dulu bukan macam kahwin sekarang.
Nak kahwen pun dalam simpanan kena ada RM30k sekarang nie.
Tak kira GUYS or GIRLS.
Kenduri, Khemah, Catering, Gift, Baju Pengantin, Pelamin, Photographer.
kenduri dua-dua belah pengantin lagi.
Catering untuk makan je for my last my best friend wedding is RM10k.
Semua pakai DUIT tau tak.
Setengah orang kena buat LOAN nak kahwen.
Alamak sampai tua la nak kena bayar.
PTPTN pun tak habis bayar lagi.
bayar RM100 pun baru duit maintenance.
Belum loan rumah @ kereta.


Kalau tak sabar nak kahwin semata-mata suka tengok Makeup, Pelamin, Baju Pengantin yang cantik-cantik.
Baik tak payah lagi.
KAHWIN is a HUGE STEP.
HUGE COMMITMENT.
Kalau tak ready jangan TAKE A RISK.
so biarlah apa orang nak kata.
Kita tak mampu nak puaskan hati semua pihak.
WE RULE OUR OWN WORLD.
If dah ada calon, so rancang la betul2 okay.
Rancang perbelanjaan.
Majlis yang sederhana tu better.
Yang lepas kahwin tu guna lagi banyak duit tau.
So kene ready dari segala aspek.
kewangan, zahir, batin & evertything.
& AGAMA is important.


Rasa-rasa dah terjawap semua persoalan-persoalan orang kut.
So fikir-fikirlah sendiri yer.
Sesiapa yang dah nak kahwin tu TAHNIAH.
Pastu doakan I kahwin jugak tau.
Target nak kahwen umur selepas umur 25 & sebelum umur 29.


P/S : Nak tema PINK & WHITE for my wedding.

You Might Also Like

6 inspiration

APDM SAPS

Search This Blog

Labels

Accident Activewear AirAsia Airport Althea Althea Korea Aperio Natural Award and Tag Baju Kurung Moden Basikal Bateriku.com BBQ beautifulwithtropika Beauty Beauty Blogger Beauty Product Berrybright Biscuit Blog Review Blogger Contest Blusher Body Scrub Buddies Forever Cafe Cambodia Cathay Pacific Cenderahati China CNY Coffee Srub Collagen Blush Colour Contest Cream Crew Dessert Dictionary Dinner Dragonair Eating For Life Ellvita Emergency Triangle Event Femingra Flamingo by The Beach Flamingo Cafe Flight Food Food Review Food Reviw Footlink Footlink Penang Forest Colour Ghost Musuem Glow Gelenggang Great Wishes Hair Product Halal Food Hari Raya Aidilfitri Hari Raya Buffet Himalaya Himalaya Malaysia Hong Kong Hotel Hotel Review Hotpants Ice Cafe Iitalian food Indonesia Ipoh Ipoh Bali Hotel italian food Johor Jom Makan Jonlivia K-Pop Kamus Kebaya Moden Kedai Pajak Kek Lok Si Temple KL Cafe Klang Parade Konsert Korean Product Krim Kuala Kangsar Kuala Lumpur La Herballe Medi & Spa Lady's Socks Laksa Kuala Lanafira Lazada Lazada Malaysia Lovely Pink lovetropika Macau Makan Malam Makeup Malaysia Marios Italian Restaurant Medan Medispa Miscellaneous Moisturising Cream Movie Addicter Museum Nasi Lemak naturalskincare Nyonya Nyonya Cuisine Only In Penang Pakaian Wanita Party Penang Penang Cafe Penang Food Penang Halal Food Penang Hotel Penang Museum Penang My Hometown Penang Places Penang Restaurant Penang Spa Peplum Perak Personal Life Phnom Penh Postcard Potato Potato USA Printcious Product Product Review Produk Produk Kecantikan Produk Kesihatan Projek Nasi Lemak Projek Nasi Lemak Box Promotion Ramadan Ramadan Buffet Review Seamless Socks Selangor Serum Shah Alam Shenzen ShopBack ShopBackMalaysia Short Trip shurahmalaysia shurahmy. shurahariana shurahpencerah Siem Reap Simply Delicious Smartphone Souvenir Sport Attire Staycation Steamboat Stokin Stylo Shot from My Closet Suplemen Sushivid Susu Kambing syampu Terangganu Thailand Trang Travel Traveloka TV Show Vacation Trip viva la pasta wanitaberhijab WD-40 Wordless Wednesday Zuhai