Ice Ball at 70's ice

8:40:00 PM

Hello.

Nak cerita jalan-jalan berbulan lalu sambil snap photo Penang Street Art di Armenian Street.
Terjumpa satu tempat orang kerumun.
Nampak macam menarik.
Rupanya ice ball.
Ataupun orang dulu panggil ais kepal.
Mama ada cerita pasal ais ni.



Kalau lalu lalang dekat area Armenian Street akan nampak satu gerai kecil jual iceball.
Nama kedai 70's ice.
Depan kedai yang jual baju sangat menarik.
Tepi building ada lukisan cantik warna purple putih.
Ada welded wall iron caricatures.




Ice ball
ataupun dikenal sebagai ice pop.
also known as freezer pop, freezie, ice-pole, tiny top, icy-pole, Aiskrim Malaysia (Malaysian ice-cream) in Malaysia, is a snack of frozen flavored sugar water, fruit juice or fruit in a plastic tube.


Ice ball ada dua saiz kecil 4 inci.
Saiz besar 6 inci.




Ingatkan harga iceball ni mahal.
Rupanya murah saja.
RM 2.00 dah boleh dapat.
Nak tambah asam kat tengah RM 3.00 sahaja.
Boleh campur 1 flavour atau 2 flavour.

ada 6 flavour :
Rose, Orange, Sarsi, Mango, Rebina & Laici.



Cara buat sama jugak guna mesin ais kacang.
Then dia bentukkan bulat dengan cantumkan dua mangkuk untuk jadi bulat.
Next akan tuang syrup ikut flavour apa yang kita nak.
Cucuk dengan lidi.
Tada!



Lia ambil yang small pun rasa x habis.
rasa besarnya.
My flavour is Rose.




Me with Pian.
Pian's flavour is Ribena.

Anything boleh LIKE facebook pages 70's ice.



You Might Also Like

0 inspiration

APDM SAPS

Search This Blog

Google+ Followers