Keropok Lekor Ganu

5:21:00 PM

Salam dan Hai.


Sambung cerita dari short vacation lepas ke Terangganu.
Sempena kenduri kahwin my bff, Bai.
Selepas habis kenduri esoknya kitaorang nak jalan-jalan Ganu sambil cari keropok lekor.
Kalau pergi Terangganu tak sah kalau x beli kerepok lekor kan.
Dah memang yang tu keistimewaan kat negeri Pantai Timur.



Keropok Lekor Panas Selekoh
Sungai Rengas



Kami singgah beli keropok lekor kat sini.


Dua tiaga orang kat belakang tengah uli buat keropok lekor. 
Memang fresh la kan.
Buat terus rebus kemudian jual yang panas-panas.


Keropok lekor panas-panas lepas rebus.
Kalau korang penduduk sini boleh beli fresh.
Baru lepas rebus.


Semua pakat memborong.
Bel tak habis-habis surup snap pic dia.



Kalau korang nak bawa balik jauh.
Better beli keropok lekor yang frozen punya.
Vacum Pack sejuk beku.
Tanya dekat owner kedai. Ada setengah dorang memang sediakan.
Senang kita nak bawa balik.
Tak payah risau takur rosak & tak tahan lama.
Boleh tahan sehari sampai esok terus masuk kan dalam fridge.
Senang korang nak bawa balik dengan kereta, bas takpun flight.




Balik rumah terus goreng.
Memang sedap.
Selalunya sos disediakan sekali.
Makan sambil tengok TV memang layan.



Pasar Payang


Lepas pergi beli keropok lekor terus ke Pasar Payang.
Tempat tumpuan orang ramai.
Macam-macam barang ada dijual.
Kami jalan di area Ground Floor dulu.







Banyak jual keropok keping dari macam-macam jenis ikan.
Satay ikan , jeruk, asam, sos pencicah dan macam-macam lagi.




Bai & Nazri
Tengok pengantin jalan berdua. 
Tinggal kami semua.
Last sekali kami sendiri yang jalan pusing Pasar Payang.
Sepatutnya tuan rumah kena bawa kami berjalan.
Takpe kami faham pengantin baru.


Kami dah naik sampai tingkat 1.
Pusing-pusing tengok jual keychain, kain batik, kain pasang, telekung, banyak lagi.
tak sempat snap pic.
Sebab sangat letih.



Gambar kenangan dari kami semua.
Zu, Bella & Harry, Lia (me), Liza, Izzaf & her mom, pengantin baru Bai & Nazri


Insyaallah akan pergi lagi Terangganu.
nak pergi berjalan-jalan sebab haritu tak sempat.
Letih sangat tak cukup rehat.
Terangganu, Wait for me!!
Jumpa lagi Terangganu!



You Might Also Like

0 inspiration

APDM SAPS

Search This Blog

Labels

Accident activewear Airport Althea Althea Korea Aperio Natural Award and Tag Baju Kurung Moden Basikal BBQ beautifulwithtropika Beauty Beauty Blogger Beauty Product Blog Review Blogger Contest blogreview Buddies Forever Cafe Cathay Pacific Cenderahati China Coffee Srub Contest Cream Crew Dessert Dictionary Dinner Dragonair Eating For Life Emergency Triangle Event Flamingo by The Beach Flamingo Cafe Flight Food Food Review Food Reviw Footlink Footlink Penang Ghost Musuem Great Wishes Hair Product Halal Food Hari Raya Aidilfitri Hari Raya Buffet Himalaya Himalaya Malaysia Hong Kong Hotel hotpants Ice Cafe Iitalian food Indonesia Ipoh Ipoh Bali Hotel italian food Johor Jom Makan jonlivia Kamus Kebaya Moden Kedai Pajak KL Cafe Klang Parade Korean Product Krim Kuala Kangsar Kuala Lumpur La Herballe Medi & Spa Lady's Socks Laksa Kuala Lanafira Lazada Lazada Malaysia Lovely Pink lovetropika Macau Makan Malam Makeup Malaysia Marios Italian Restaurant Medan Medispa Miscellaneous Moisturising Cream Movie Addicter Museum Nasi Lemak naturalskincare Nyonya Nyonya Cuisine Only In Penang Pakaian Wanita Penang Penang Cafe Penang Food Penang Halal Food Penang Hotel Penang Museum Penang My Hometown Penang Places Penang Restaurant Penang Spa Peplum Perak Personal Life Postcard Potato Potato USA Printcious Product Product Review productreview Produk Produk Kecantikan Produk Kesihatan Projek Nasi Lemak Projek Nasi Lemak Box Promotion Ramadan Ramadan Buffet Review Seamless Socks Selangor Shah Alam Shenzen ShopBack ShopBackMalaysia Short Trip shurahmalaysia shurahmy. shurahariana shurahpencerah Simply Delicious Souvenir sport Steamboat Stokin styleperformanceandyou Stylo Shot from My Closet Suplemen syampu Terangganu Thailand Trang Traveloka TV Show Vacation Trip viva la pasta wanitaberhijab WD-40 Wordless Wednesday Zuhai