Keropok Lekor Ganu

5:21:00 PM

Salam dan Hai.


Sambung cerita dari short vacation lepas ke Terangganu.
Sempena kenduri kahwin my bff, Bai.
Selepas habis kenduri esoknya kitaorang nak jalan-jalan Ganu sambil cari keropok lekor.
Kalau pergi Terangganu tak sah kalau x beli kerepok lekor kan.
Dah memang yang tu keistimewaan kat negeri Pantai Timur.



Keropok Lekor Panas Selekoh
Sungai Rengas



Kami singgah beli keropok lekor kat sini.


Dua tiaga orang kat belakang tengah uli buat keropok lekor. 
Memang fresh la kan.
Buat terus rebus kemudian jual yang panas-panas.


Keropok lekor panas-panas lepas rebus.
Kalau korang penduduk sini boleh beli fresh.
Baru lepas rebus.


Semua pakat memborong.
Bel tak habis-habis surup snap pic dia.



Kalau korang nak bawa balik jauh.
Better beli keropok lekor yang frozen punya.
Vacum Pack sejuk beku.
Tanya dekat owner kedai. Ada setengah dorang memang sediakan.
Senang kita nak bawa balik.
Tak payah risau takur rosak & tak tahan lama.
Boleh tahan sehari sampai esok terus masuk kan dalam fridge.
Senang korang nak bawa balik dengan kereta, bas takpun flight.




Balik rumah terus goreng.
Memang sedap.
Selalunya sos disediakan sekali.
Makan sambil tengok TV memang layan.



Pasar Payang


Lepas pergi beli keropok lekor terus ke Pasar Payang.
Tempat tumpuan orang ramai.
Macam-macam barang ada dijual.
Kami jalan di area Ground Floor dulu.







Banyak jual keropok keping dari macam-macam jenis ikan.
Satay ikan , jeruk, asam, sos pencicah dan macam-macam lagi.




Bai & Nazri
Tengok pengantin jalan berdua. 
Tinggal kami semua.
Last sekali kami sendiri yang jalan pusing Pasar Payang.
Sepatutnya tuan rumah kena bawa kami berjalan.
Takpe kami faham pengantin baru.


Kami dah naik sampai tingkat 1.
Pusing-pusing tengok jual keychain, kain batik, kain pasang, telekung, banyak lagi.
tak sempat snap pic.
Sebab sangat letih.



Gambar kenangan dari kami semua.
Zu, Bella & Harry, Lia (me), Liza, Izzaf & her mom, pengantin baru Bai & Nazri


Insyaallah akan pergi lagi Terangganu.
nak pergi berjalan-jalan sebab haritu tak sempat.
Letih sangat tak cukup rehat.
Terangganu, Wait for me!!
Jumpa lagi Terangganu!



You Might Also Like

0 inspiration

APDM SAPS

Search This Blog

Labels

Accident (1) Activewear (2) AirAsia (1) Airport (2) Althea (3) Althea Korea (5) Aperio Natural (1) Award and Tag (40) Baju Kurung Moden (1) Basikal (1) Bateriku.com (1) BBQ (1) beautifulwithtropika (1) Beauty (20) Beauty Blogger (25) Beauty Product (32) Berrybright (1) Biscuit (1) Blog Review (78) Blogger Contest (5) Blusher (1) Body Scrub (1) Buddies Forever (77) Cafe (1) Cambodia (1) Cathay Pacific (1) Cenderahati (2) China (1) CNY (1) Coffee Srub (1) Collagen Blush Colour (1) Contest (5) Cream (1) Crew (1) Dessert (1) Dictionary (1) Dinner (1) Dragonair (1) Eating For Life (98) Ellvita (2) Emergency Triangle (1) Event (4) Event Review (8) Femingra (1) Flamingo by The Beach (1) Flamingo Cafe (1) Flight (3) Food (16) Food Review (37) Food Reviw (1) Footlink (2) Footlink Penang (2) Forest Colour (1) Ghost Musuem (1) Glow Gelenggang (1) Great Wishes (62) Hair Product (4) Halal Food (13) Hari Raya Aidilfitri (1) Hari Raya Buffet (1) Himalaya (1) Himalaya Malaysia (1) Hong Kong (3) Hotel (6) Hotel Review (3) Hotpants (2) Ice Cafe (1) Iitalian food (1) Indonesia (16) Ipoh (2) Ipoh Bali Hotel (1) italian food (1) Johor (1) Jom Makan (1) Jonlivia (2) K-Pop (1) Kamus (1) Kebaya Moden (1) Kedai Pajak (1) Kek Lok Si Temple (1) KL Cafe (1) Klang Parade (1) Konsert (1) Korean Product (5) Krim (1) Kuala Kangsar (1) Kuala Lumpur (4) La Herballe Medi & Spa (1) Lady's Socks (1) Laksa Kuala (1) Lanafira (1) Lazada (6) Lazada Malaysia (6) Lovely Pink (3) lovetropika (1) Lunch Buffet (2) Macau (2) Makan Malam (1) Makeup (1) Malaysia (4) Marios Italian Restaurant (1) Medan (16) Medispa (1) Miscellaneous (25) Moisturising Cream (1) Movie Addicter (31) Museum (6) Nasi Lemak (1) naturalskincare (1) Nyonya (1) Nyonya Cuisine (1) Only In Penang (32) Pakaian Wanita (1) Party (1) Penang (55) Penang Cafe (14) Penang Food (31) Penang Halal Food (13) Penang Hotel (12) Penang Museum (6) Penang My Hometown (102) Penang Places (24) Penang Restaurant (9) Penang Spa (1) Peplum (1) Perak (1) Perfume (1) Personal Life (184) Phnom Penh (1) Postcard (1) Potato (1) Potato USA (1) Printcious (2) Product (19) Product Review (79) Produk (13) Produk Kecantikan (20) Produk Kesihatan (9) Projek Nasi Lemak (1) Projek Nasi Lemak Box (1) Promotion (1) Ramadan (11) Ramadan Buffet (9) Review (90) Seamless Socks (1) Selangor (4) Serum (1) Shah Alam (1) Shenzen (1) ShopBack (1) ShopBackMalaysia (1) Short Trip (5) shurahmalaysia (1) shurahmy. shurahariana (1) shurahpencerah (1) Siem Reap (1) Simply Delicious (3) Smartphone (1) Souvenir (2) Sport Attire (2) Staycation (2) Steamboat (1) Stokin (1) Stylo Shot from My Closet (12) Sunday Buffet Lunch (1) Suplemen (1) Sushivid (1) Susu Kambing (2) syampu (1) Terangganu (4) Thailand (1) Trang (1) Travel (2) Traveloka (4) TV Show (1) Vacation Trip (44) viva la pasta (1) wanitaberhijab (1) WD-40 (2) Wordless Wednesday (7) Zuhai (1)