Makan Malam di Fishermen's Nite Buffet, Hotel Flamingo by the Beach

8:19:00 PM

Salam & Hai semua.


Ingin mencari kelainan ketika makan malam? Ingin mencari tempat yang menarik dengan pemandangan indah di tepi pantai dan laut? Bosan makan di rumah dan ingin sesuatu yang berbeza?

Harini Lia nak berkongi kan salah satu buffet makan malam menarik di Hotel Flamingo by the Beach,  yang terletak di Tanjung Bungah, Pulau Pinang



Flamingo Hotel by the Beach, menyediakan buffet Fisherman's Nite Buffet di mana menyajikan semua jenis makanan laut seperti ikan, udang, sotong, siput dan banyak lagi. 


 Selain menu utamanya makanan laut, buffet di sini juga menyediakan pelbagai jenis makanan sampingan yang pelbagai. Mereka menyatukan semua makanan yang sedap dan lazat di bawah satu bumbung yang menepati citarasa dan selera anda.


Di sini, anda boleh menikmati makanan malam sambil melihat suasana kolam renang dan juga pantai serta laut. 

Hotel Flamingo by the Beach mempunyai 3 tempat ruang makan (Dining Area) iaiti Flamingo Theque, Flamingo Cafe dan juga Beach Bar.  Flamingo Cafe ialah ruang ntuk buffet makan malam, tengah hari, breakfast dan juga tea time. Ruangan agak relax dan terbuka.


Dekorasi Flamingo Cafe









Flamingo Cafe mempunyai ruang dan kapasiti yang agak besar dan boleh menampung hampir 300 orang tetamu. Kedudukan dan susunan perabot yang teratur juga menarik minat tetamu yang datang. Yang paling penting ialah kebersihan di persekitaran Flamingo Cafe. Makanan juga disusun bersesuaian di bahagian dalam untuk semua hidangan dan bahagian luar berdekatan swimming pool untuk hidangan barbeku. Tetamu juga bebas memilih untuk duduk di ruangan dalam kafe atau pun ruangan luar cafe.

Anda juga boleh memilih duduk di teres sebelah dengan swimming pool.

Atau anda boleh pilih duduk di bahagian luar menikmati bunyi ombak kecil .


Suasana swimming Pool Flamingo Hotel di malam hari.



Pemandangan swimming pool dari pandangan atas. Menarik bukan.


Anda juga boleh menempah ruangan di Flamingo Cafe, ruang luar berdekatan swimming pool ataupun ballroom jika ingin melakukan aktiviti bersama keluarga, kawan-kawan atau pun rakan pejabat. Di sini kerap di lakukan aktiviti seperti Family Day, Team Building, Reunion, Wedding dan sebagainya.


Selepas melihat dekorasi Flamingo Cafe, Lia akan tunjukkan kepada semua sajian makanan yang pelbagai yang memikat selera makan anda.


Sajian Makanan Makan Malam Fishermen's Nite Market

Appetizer

1. Fresh Seafood on Ice with Seafood Garlic Chili Dip & Lemon Wedges



2. Lobster and Crab Fruits Salad Platter with Chili Mango Salsa

3. Squid Cocktail with Lemon Chili Sauce

4. Imported Cheese Platter with Fruits, Nuts & Crackers


 5. Hand Rolled Seafood Cone Temaki & Nigiri Sushi with Pickles, Wasabi & Soy




6. Mussel & Vegetable Salad with Thai Dressing

7. Crab Meat Rolls

8. Prawn Dumpling


Salad

Assorted Salad :

1 - Indiana Style Pasta Salad
2 - Romaine Lettuce and Carrot Noodles
3 - Beef Root Salad
4 - Indiana Potatoes Salad


5. Mixed Garden Salad



Dressing :


1 - French Dressing
2 - Thousand Island
3 - Creamy Italian

Pickles :


1 - Baby Tomato
2 - Stuffed Olive
3 - Capsicums
4 - Corn Kennel
5 - Black Olives 
6 - Gherkin

Assorted Pickles :



Soup :


1 - Fishermen's and Macaroni with Mixed Vegetables Mushroom Soup
2 - Old English Style Crab & Sweet Corn Fennel Chowder + The Bakers Bread Basket with Butter


Action Dish & Stall

BBQ Station :



1 - Bamboo Clams
2 - Cockles
3 - Prawns
4 - Corn 
5 - Vegetables Sambal

BBQ Dark Soya Sauce & Tamarind Sauce

Fried Station :


Crispy Fried Tempura Fish, Squid, Crab Stick and Vegetables

Radish & Tempura Sauce

Lok-Lok :


1 - Garlic Chili
2 - Chili Sauce


Malay Style Mee Udang :





Bubur Counter :



1 - Wheat Porridges
2 - Black Glutinous Rice Broth
3 - Green Bean Soup
4 - Indian Hot Payasam

5 - Hot Soya Bean Milk


Assorted Ice Cream with Choices of Toppings :





Main Dish

 1 - Steamed White Rice
2 - Special Carrot Rice with golden risin
3 - Fried English Celery and Cabbage with Garlic
4 - Eggs Omelette with Prawns & Bombay Union

5 - Fried Bamboo Clan with Preserved Bean Sauce
6 - Calamari cooked with chili paste
7 - Pan-Fried Norwegian Salmon with Lemon Cream Sauce
8 - Italian Seafood & Shellfishes Stew


 9 - Stir Fried Soft shells crab 'Singapore Style'
10 - Japanese Steamed Prawns with Soba Noodles & Miso Sauce
11 - Crab Meat & Squid Ball Cooked with Chili & Coconut
12 - Baked Scalloped Potatoes With Feta Cheese
13 - Stir Fried Oyster Noodles with Shiitake Mushrooms & Vegetables
14 - Half Shell Oyster Thermidor  


Dessert

Fruits Corner :

1 - Apple
2 - Watermelon
3 - Pineapple
4 - Dragon fruit
5 - Oranges
6 - Honeydew





Flamingo Cafe menyediakan buah-buahan segar, kek, mousse, jelly, puding, kuih muih, bread pudding, roti dan lain-lain lagi.

My Plate Dish at Flamingo Cafe






 Hidangan yang Lia cuba berpinggan-pinggan di Flamingo Cafe. Dari Main Dish hingga ke Dessert. 


Status Halal

 Bagi tetamu yang muslim, jangan risau mengenai status halal di sini. Flamingo Cafe mempunyai Sijil Perakuan Halal yang terletak di salah satu ruang. 


Warga Pulau Pinang, sekali sekala ubah angin dan selera anda ke Flamingo Cafe. Bawa bersama keluarga anda, sahabat handal atau pun orang tersayang. Anda juga boleh membuat surprise birthday sempena harijadi ataupun Candle Light Dinner. Selamat Mencuba!

Fisherman's Nite di Flamingo Cafe


Fishermen's Nite
Setiap hari Sabtu
7.00pm - 10.30 pm

Dewasa : RM85.00 nett
Kanak-kanak (bermula dari hingga 4 hingga 11 tahun) : RM45.00 nett
Warga tua (bermula dari umur 60 tahun) : RM45.00 nett


Flamingo Hotel by The Beach

Alamat : Jalan Tanjung Bungah
11200 Tanjung Bungah, Penang, Malaysia

Tel: +604-8927 111
Fax: +604-8904 777

Email: generalenquiries@flamingo.com.my

Waktu Operasi : 7 pagi hingga 12 malam




You Might Also Like

19 inspiration

  1. Cantik tempatnya.. Makanannya pun nampak sedap semuanya, rasa confirm sedap ni kan

    ReplyDelete
  2. Makanannya buat perut rasa lapar balik. Nak nak ada cheese

    ReplyDelete
  3. Woohoo sedapnya.. mama pernah sampai yg by the lake je

    ReplyDelete
  4. wahhh bestnya lia... Lain kali ajak akak join sama. hihi

    done follow sini

    ReplyDelete
  5. rindu sangat tempat ni.... will be back soon!

    ReplyDelete
  6. penang! my hometown.. the seafood on ice looks cool!

    ReplyDelete
  7. seafood and sushi lovers here. Ya allah! sedapnya ni. memang berbaloi pergi makan sini ..meriah dengan makanan

    ReplyDelete
  8. Banyaknya makanan dia..tempat pun menarik

    ReplyDelete
  9. Wow!! These dish looks so delicious and mouth-watering. I really like to try to visit that restaurant. and experience how delicious the foods was.

    ReplyDelete
  10. Banyaknya pilihan makanan dia - dah la pepagi nie tengok - terus terliur dan lapar

    ReplyDelete
  11. Bahaya la entry ni...terus scroll laju2....

    ReplyDelete
  12. Passed by Flamingo a few times in the past when I was in Penang. The next time I am there, I will stop by for the food!!

    ReplyDelete
  13. Cantik tempat ni. Makanan dia pun menarik. Kalau singgah ke penang dah tau dah tempat makan yang best.

    ReplyDelete
  14. Hotel environment looks great! Food macam yummy too :)

    ReplyDelete
  15. Banyaknyaa makanan kat sini.. kalau pergi sekali memang tak sempat nak rasa semua >.<

    ReplyDelete
  16. lain kali ke Pulau Pinang nak try lah makan kat sini gak.. sedap sangat sampai nak jilat skrin laptop dah

    ReplyDelete
  17. Boleh masuk wishlist kalau jalan2 penang nanti! Nampak sedap sangat! :D

    ReplyDelete
  18. Wih mewah bener nih tempatnya. Asik buat berduaan nih. Buffetnya ga kalah mahal kayanya hhe

    ReplyDelete

APDM SAPS

Search This Blog