menjaga hati

2:07:00 AM



Kadangkala hidup nie buat saya tak faham perangai manusia.
Macam-macam ragam.
Sakit kepala kalau betul-betul fikir.


Kenapa kite boleh hormat dan respek minat orang lain.
Orang tak boleh hormat minat kita?


Kenapa kita boleh faham orang lain,

Orang lain tak faham kita?


Kenapa Kenapa Kenapa ??


Maybe I am selfish girl.
Tapi bukan saya nak semua ni jadi.
I love my job and enjot it.
& tersangat fokus dengan kerja saya.
Mana ada kerja yang tak sibuk.
Maybe ada kerja yang tak busy.
Tapi kerja saya bukan macam tuh.


Salah ke enjoy dengan hobi dan minat kita?
Dah lama kita idam-idam kan.
Tak bolehkah buat diri saya gembira buat seketika.
Bila dah terlalu addict dengan benda yang kita suka,
Ada orang yang tak senang hati lak dengan diri kita.
Tapi kita tak kacau orang pun.
Kita berdikari dengan usaha diri sendiri.
Ramai sangat dengan cemburu.



Kepada sesiapa yang terasa hati dengan saya,
Ucapan sejuta maaf sangat diucapkan.
I AM SORRY!!
Saya tak pandai nak menjaga hati dan perasaan orang.
Tak pandai mengambil berat pasal orang lain.
Saya pun manusia biasa.
Bukan sempurna.
Nobody perfect right?
Biarlah saya makan hati dengan orang.
Saya taknak orang terasa hati dengan diri saya.


Biarlah orang yang menyakiti hati dan perasaan saya,
Tak faham dengan diri saya,
Tak respek minat saya,
Tak suka dengan kegembiraan yang terukir ni.
Saya redha.


Apakah kuasa saya untuk menghukum manusia.
Biarlah tuhan yang membalasnya.
Saya percaya dan berdoa pada yang Esa.
Itu yang terbaik untuk hidup.


Untuk pengetahuan semua,
saya terlalu busy dengan kerja.
Saya pun tak suka terlalu sibuk dengan suma nie.
Tetapi mengejar dateline klien.
Berkerja di sektor swasta bukan kerajaan.
Cakap je masuk pukul 8.30 pagi balik 5.30 petang.
Sepanjang kerja nie tak pernah balik tepat 5.30.
Kecuali memang tak ada kerja yang urgent.
Paling lewat balik kerja ialah subuh keesokkan hari.
Betul tak tipu.
Kadang-kadang kul 12, 2, tak pun 4 pagi.
Rutin harian.
Weekend pun kadang-kadang dapat rehat.
Kadang-kadang kena kerja.


I hate busy life.
Buat diri tak terurus.
Balik kerja terus tido.
Bangun tido siap pergi kerja.
Macam tuh la rutin harian.
No sosial life.
Weekend yang lepas pun,
banyak kerja kat office nak siapkan kerja klien.
Sedangkan weekend lepas sepatutnya cuti Chinese New Year,
tapi kena kerja.
Terpaksa kan.
Ntah dapat OT ke tak.


Orang lain cuti berehat dengan famili lah,
Berjalan sana sini,
Valentine dengan boyfriend/girlfriend,
Kiteorang stay office mengadap komputer 24 jam.
Kadang-kadang letih sampai tertido kat atas meja.


Mungkin dengan terlalu fokus kerja,
Terlalu tumpukan minat saya,
Kejar cita-cita saya.
Saya abaikan orang sekeliling saya.
Tak sedar yang semua ini akan terjadi.
Saya betul-betul mintak maaf.


Satu je yang fikir sekarang ini,
Di usia muda lah nak cari pengalaman kerja.
Tak sia-sia kan peluang yang ada.


Harap kawan-kawan saya memahami diri saya ini.
;-)



You Might Also Like

22 inspiration

  1. xde yg salah kecuali yg benar2 belaka
    hehe

    live life fullest!

    ReplyDelete
  2. setiap orang ade persepsi memasing....dari sudut positif, dieorang risaukan kamu yang asyik bekerja je...:)

    ReplyDelete
  3. hmmm yup sis.
    kadang2 orang tak paham ngan situasi kite.
    kite busy ke hape ke, bukannye orang amik kisah pon kan ?

    kiki paham sis.
    sbb kiki pon macam sis.
    nak fokus study lg.
    nak jaga hati semua orang sampai hati kita sndiri tak terjaga.

    sedih bile orang tuduh kita macam2.
    padahal kita tanak pon sume ni trjd kan ?

    dah lumrah manusia sis.
    kite kene trime jek.
    hidup ni macam2. kadang2 ok. kadang2 tak.

    saba ye sis ?

    kiki sygg sis sgt2 ! :)
    sis jage diri. muaaahh!

    * kiki baru je smpai bangi.
    besh leh spendtime ngn fmily ;)

    ReplyDelete
  4. jom join contest, 4 hari lagi tinggal untuk menang 50 pound!
    klik sini : weekend@sheffield

    sabo~~~

    ReplyDelete
  5. joegrimjow,
    ye semua benar belaka..
    xde yang tipu.

    sory.
    xpndai le nk masuk contest tuh..
    xde idea la..

    ReplyDelete
  6. Shahrul Tanaka Safeai,
    yer betul la..
    ;-)

    ReplyDelete
  7. 'AQILAH,
    yerla.
    manusia kan lain2.
    mcm2 pendapat yg ade.
    tp kite dengar je la.
    diri sendri yg kene tentukan yg blh diterima pakai kan..

    ReplyDelete
  8. kikiey yaya,
    yerla kiki.
    nasib kite sama.
    manusia mmg mcm ragam.
    kene sbr gak la.
    kalau suma sama colourful la dunia nia kan.

    best kan blk umah.
    terubat homesick kiki.
    dpt jupe parent & famili kejap pun bermakna kan..

    ReplyDelete
  9. hidup ni memang mcm ni... berbagai dugaan... just sabar menempuh semua ni... everything will be fine in the end..

    ReplyDelete
  10. Kyuubi_85,
    yup hidup nie x selalunye indah kan.
    memang byk sgt dugaan..
    saya dah sentiasa sabar..

    ReplyDelete
  11. respek orang. nanti orang respek kita :)

    ReplyDelete
  12. cik EPAL,
    yerla..
    betul sgt.
    respek tu pntg.

    ReplyDelete
  13. b4 ada komitmen tu, takpe la push keje kaw2 punyer..

    kadang2 mmg kte tak boley satisfy semua org..




    nice picture...

    ReplyDelete
  14. esofagus,
    yup amirul,
    muda2 nie kan,
    xde komitmen
    baik kejar cita2 kan..

    ReplyDelete
  15. Perkara biasa apabila kwn-kwn merasa mereka dijauhkan.. tapi kalau atas alasan tertentu, explanation kena power utk memujuk xD

    ReplyDelete
  16. Eldy,
    yup.
    bile diorg rasa sunyi.
    barulah diri kite nie penting sgt.
    tp tu kite bz dgn hal masing2 kan.
    sbr je la..

    ReplyDelete
  17. Jangan bersedih sanagt, dah jadi rutin kehidupan manusia sekarang ni, bila kita jaga hati seseorang, kebanyakkannye tak jaga pun hati kita....

    Tapi apa2 pun kita jangan terlalu terbawa2 dengan ragam dan perangai mereka ni.... Yang penting kita jaga diri kita dengan seadanye Lia....

    Satu kepuasan bila kita sendiri mendapatkan sesuatu yang kita suka.... Diaorang mana tahu apa yang kita hajatkan dan doakan setiap hari...

    Apa2 pun jaga diri, jaga makan dan jaga badan.... Senyum selalu macam selalu.... :)

    ReplyDelete
  18. ChiLaBaey's,
    yerla.. ragam manusia..
    kite pun mgkn kdg2 cmtuh.

    ape yang baik kite ikut,
    yg elok tggl jauh2..
    xnk ikut.

    yup mmg kepuasan bila dpt ape yg kite nak.
    org selalu x suka dgn ape yg kite hajati.
    tp kite sendiri yang usaha kan.

    saya sentiasa jaga makan muz.
    xnak sakit..
    ;-)

    ReplyDelete
  19. xpe yg penting awk happy :)
    sy hepi utk awk.
    xyh pk sgt org lain.
    cm sy sgt memahami lak.ehe.

    suke pic awk tu.ngee :DD

    ReplyDelete
  20. hope u brsabar ngan semua dugaan.=)

    ReplyDelete

Follow by Email

Like us on Facebook

Hastylia Attire


www.facebook.com/hastyliaattire
www.instagram.com/hastylia.attire

Google+ Followers