Penatnye keje nie..

June 09, 2009


Anyway penat betul keje nie kan.. Abis study excited nak keje. Bile dah keje baru tau betapa penatnye keje. Bara rasa camne parent kite susah cari duit. Yang kite tau mintak duit & perabis duit. Kite xtau nak cari duit bukan nye senang. Dulu selalu merungut duit poket x ckup la. Yang tu la yang nie la. Banyak alasan kite bagi kan. Kalau mama x bank in duit mula nak merajuk kan. Bile dah keje pegang duit sendiri baru tau camne seksanye cari duit. Blajar cmne nak manage duit sendiri. Sayang nye nak belanje duit yang kite keje nie.

Sekarang nie je kan balik je keje, rasa nak terus tido je. Nak cium bantal. Kalau study dulu mesti stay sampai kul 2 3 pagi. Keje jangan haraplah. Kalau kul 8.30 malam tu dah mula mengantuk. Keje di tempat aku x semestinya kene balik tepat kul 5.30. Kadang-kadang tuh kene stay sampai kul 10.00 malam kalau ade keje urgent yang nak dibuat.

Tapi aku dah pilih nak jadi Quantity Surveyor. So aku terima seadanya keje aku nie. Aku memang minat kos yang aku study nie. Dulu aku nak sangat sambung dalam Civil Engineering tapi Quantity Surveyor pun not bad. Aku suka benda-benda yang berkaitan bangunan, bahan ape yang digunakan & ape-ape yang berkaitan dengan bangunan. Suka tengok design Engineer & Arkitek. Bukan senang nak faham drawing nie. kene tengok betul2. Kat sini ade skit pic2 kt opis aku.
Keadaan meja kat opis yang bersepah..
(Scale rule, Kalkulator saintifik, pembaris, Pensil, Rubber & Pelan)


Dekstopku bersama cawan Milo. Background wallpaper Mini Cooper.

Sesetengah kawan-kawan nie memahami yang kite penat bekerja. Ade setengah x faham. Ade yang ajak kite kuar lepak kedai mamak le malam2. Kalau dulu study leh la lepak lama-lama. Kalau dah keje kene punch card awal. Takkan nak tengok card tu selalu merah je sebab lambat kan. Disiplin kene ade. So kawan-kawanku harap memahami keadaan diriku yer. Kalau korang dah abis study, dah keje baru le tau rasa camne..

Selalunye orang anggap keje nie banyak duit. Macam-macam boleh beli. Tapi aku x rasa cam tuh. Kalau member-member yang study tu suke-suke ati je suruh banje makan & support ape2. Sory la geng, kadang2 xperla.. Selalu boleh bankrup tau Sekarang nie kalau gaji setakat RM1000++ x cukup la. Sebab kene manage betul2.. Untuk isi minyak kete, makan, nak bayar bil tepon, bil tenet, PTPTN (PTP Tipu) lagi. Nak pegi site & meeting ke jauh2 kene pakai duit sendiri baru kite leh claim. Kadang2 kete wat hal nak pakai duit gak kan. Aritu baru je duit gaji aku abis kat Roadtax & Insuran kete aku (kete ayah aku la tapi aku yang naik) .. terasa sengkek & pokainye aku sekarang. Baru ingat nak celebrate besday dengan kawan.. huhu (Cam nak nangis je)..

Kepada sesape yang bekerja sama cam aku..
SELAMAT BEKERJA SEMUA..

P/S : Countdown for my birthday..
12 days left..
Can't wait.

You Might Also Like

10 inspiration

Powered by Blogger.

Air Asia Bloggers' Community

Air Asia Bloggers' Community

The Butterfly Project Community