Jalan-jalan Georgetown

May 20, 2010


Hari Sabtu lepas, 15 May 2010,
saya bersama 3 orang kawan,
Siti, Liani & Naza plan nak g jenjalan.
Kami cadang nak round area Georgetown.
& masing2 berjanji takmo pegi Shopping Complex.
Kalau tak mesti taburkan duit kat sana.
So dalam bajet yang sikit saja perlukan,
kami nak jenjalan sambil round area Georgetown.
Sambil melihat dan menikmati heritage Penang.
Ohh wow..




Map yang kami guna untuk jelajah Georgetown.
Siap bawa marker pen nak bulat-bulat tempat yang dah singgah.
Sebenarnya takde la penat sangat jalan berjemaah nie.
Sebab ramai-ramai.
Sambil2 tuh sembang-sembang, gelak-gelak, snap-snap picture.
Sedar tak sedar, walaupun saya anak negeri Pulau Pinang,
banyak tempat yang tak pernah jejak.
Kadang-kadang tu lalu je tak pernah singgah.
So waktu weekend yang ada, habiskan dengan melawat tempat sejarah dan belajar sejarah. ;-)



Jatuh hati sama nama jalan ini.
Love Lane.
Sedap je nama.
& we have our nice pic here.



Cheong Fatt Tze Mansion

Tak dapat masuk dalam nie.
Sampai sana tepat kul 3 ptg.
Pukul 3 la tempat nie tutup.
Bergambar dari luar jer.
Tak boleh masuk tengok building biru dalam nie.
Next time harap dapat masuk.


Rock World



Aksi lompat, aksi pecah rumah,
aksi panjat pagar & posing.
Muahaha ;-)




Tiga gambar kat atas sepanjang perjalanan kat jalan Love Lane.
Panjang jalan tuh sampai jumpa building cantik.



Bangunan Hijau kat Jalan Pintal Tali




Kami berjalan kaki beramai-ramai.
Parking kereta kat satu tempat.
Berbekalkan payung dan mineral water.
Cuaca panas sangat.
Takkan nak lenggang bawa matahari terik nie.
Setiap jalan yang ade suma kami lalu.
Nama jalan pun macam-macam ada.
Kite bukannya selalu hafal nama-nama jalan kan.
Semua ikut map.



Penang Road Famous Teochew Chendul & Ice Kacang


Dah penat jalan,
singgah makan cendol lak.
Memang ramai manusia singgah sini.
Setengah tu sanggup makan berdiri.



Komtar Walk


Kedai yang menarik kat Jalan Sungai Ujong.


Seronok jalan-jalan,
nampak satu rumah nie ada pokok bunga kertas.
Cantik lak tu. Pink colour.
Berhenti & snap picture ;-)

Muzium Islam Pulau Pinang


Happy and great moments.


Aksi fire dari Wonder Girls


Masjid Kapitan Keling






Jelajah kami dari tengah hari sampai ke malam.
Tapi banyak tempat yang tak pergi.
Ada yang time melawat pukul 3.00 petang dah x boleh masuk.
Frust nye.
So lepas nie nak jelajah lagi.


After dis, nak jenjalan lagi.
Edisi jelajah bandaraya Georgetown.
So kali nie gambar pun simple je kan.
Harap pasni dapat great picture.
Tunggu!!



P/S : Credit to Che ant for his Canon 7d.
Thank a lot borrow mine ur camera.

Wanna see another story about Jalan-jalan Georgetown.
click this
http://missybissyliani.blogspot.com


You Might Also Like

18 inspiration

Powered by Blogger.

Air Asia Bloggers' Community

Air Asia Bloggers' Community

The Butterfly Project Community