Fenomena perkahwinan

December 15, 2010

Hye (:
Nak kongsi skit pendapat.
Bulan lepas I ade letak status di facebook about kahwin.



And then ramai yang jawap.
So jawapan yang paling best sekali from my primary school friend, Annissa Akmar.
So plus + with my pendapat juga.


Fenomena masyarakat MELAYU :


Kes 1: '' Gatainya anak dia , Muda-muda dah kahwen!''
Kes 2 : '' Hang bila nak kahwen umoq dah berapa?1''


Pabila org tu dah kahwen plak ..

Kes 1 : '' Congrats dah kahwen!!! bila nak dapat anak?1''


Pabila sudah beranak :

Kes 1 : '' Amboi gelojohnya, baru kahwen dah mengandung!''
Kes 2 : '' Bila nak tambah anak lagi 1?''


Pabila anak dah masuk 2 n seterusnya:


Kes 1: '' Bila nak tambah anak lagi?''
Kes 2: '' ramainya anak hang!!!... sabaq2 laaa''


SETUJU?
Memang betulkan orang sekeliling kite memang macam nie sekarang.
Ayat Annissa memang power.
Buka minda skit kan.


Memang agak tensen bila ramai bertanya.
Ada setengah orang anggap soalan tu normal.
Tapi orang yang kena jawap sometime okay sometime ada yang terasa hati.
If orang tu baru clash, putus tunang, or umur dah masuk 30.
Orang akan gelar andartu.
Golongan macam nie mesti tak selesa soalan macam nie kan.


So sesiapa yang ada jodoh, persiapan dah serba lengkap, teruskan jer la.
Takde masalah.
Kahwin muda & kahwin awal pun ade kebaikkan.
Teruskan tak salah kahwin awal kalau dah bersedia.
Orang yang tak kahwin lagi, one day nanti dorang akan kahwen jugak.
Jodoh kan di tangan tuhan.
Semua orang tuhan dah tetapkan jodoh.
Cuma lambat & cepat.
Sape lak yang taknak kahwin?
Tolong kasi tau jap.
Jodoh tak sampai lagi.
Ade ke orang nak membujang sampai tua?
Masing-masing nak ada anak & famili yang bahagia right.
Kalau dapat kad jemputan kira orang tu jemput kahwin.
Setengah orang sibuk tanya bila nak kahwen, tapi bila dah jemput tak datang pulak. LOL.


So orang yang tak kahwen akan kene tahan telinga menjawap atau buat tak tau dengan soalan bila nak kahwen.
Memang jemu habis. Tanya banyak macam nak support je kenduri aku.
Kahwin dulu bukan macam kahwin sekarang.
Nak kahwen pun dalam simpanan kena ada RM30k sekarang nie.
Tak kira GUYS or GIRLS.
Kenduri, Khemah, Catering, Gift, Baju Pengantin, Pelamin, Photographer.
kenduri dua-dua belah pengantin lagi.
Catering untuk makan je for my last my best friend wedding is RM10k.
Semua pakai DUIT tau tak.
Setengah orang kena buat LOAN nak kahwen.
Alamak sampai tua la nak kena bayar.
PTPTN pun tak habis bayar lagi.
bayar RM100 pun baru duit maintenance.
Belum loan rumah @ kereta.


Kalau tak sabar nak kahwin semata-mata suka tengok Makeup, Pelamin, Baju Pengantin yang cantik-cantik.
Baik tak payah lagi.
KAHWIN is a HUGE STEP.
HUGE COMMITMENT.
Kalau tak ready jangan TAKE A RISK.
so biarlah apa orang nak kata.
Kita tak mampu nak puaskan hati semua pihak.
WE RULE OUR OWN WORLD.
If dah ada calon, so rancang la betul2 okay.
Rancang perbelanjaan.
Majlis yang sederhana tu better.
Yang lepas kahwin tu guna lagi banyak duit tau.
So kene ready dari segala aspek.
kewangan, zahir, batin & evertything.
& AGAMA is important.


Rasa-rasa dah terjawap semua persoalan-persoalan orang kut.
So fikir-fikirlah sendiri yer.
Sesiapa yang dah nak kahwin tu TAHNIAH.
Pastu doakan I kahwin jugak tau.
Target nak kahwen umur selepas umur 25 & sebelum umur 29.


P/S : Nak tema PINK & WHITE for my wedding.

You Might Also Like

6 inspiration

Powered by Blogger.

Air Asia Bloggers' Community

Air Asia Bloggers' Community

The Butterfly Project Community