Medan Part 7 | Long House of King Purba, Permatang Purba

Salam dan Hai ;)

Destinasi berikutnya ialah  Long House of King Purba, Permatang Purba. Di sini terdapat kompleks istana lama di mana Istana Raja Batak Simalungun bersama 12 isterinya. Ia juga merupakan penempatan bersemanyam raja bersama keluarganya.
Tugu utama di sini.Yang ini merupakan tempat menumbuk padi. Kalau tak salah sebab dah lupa. Menurut bapa Supir kami, Raja Batak akan memilih isteri-isteri dengan mengumumkan kepada rakyat untuk anak dara datang majlis menumbuk padi. Anak dara akan datang menumbuk padi dengan lengok sendiri. Raja akan memilih salah seorang untuk dijadikan isteri.

Jom masuk ke rumah utama atau dikenali sebaga Rumah Bolon bermakna rumah besar. Di dalam rumah ini terdapat bilik untuk 11 orang isteri. Setiap isteri terdapat tempat tidur dan dapur disebelahnya.
Yang ini pulau rumah permaisuri dan merupakan isteri pertama Raja Batak Simalungun.
Tempat duduk santai permaisuri memerhati dan memantau isteri yang lain.Yang ini pula tempat duduk santai Raja Batak yang akan memerhati dan memantau anak dan isterinya.Yang ini rumah untuk tetamu.Kawasan kubur Raja dan lain-lain.
Antara rumah-rumah lain yang berada di sana.


Merupakan laluan masuk utama untuk masuk ke Long House of King Purba, Permatang Purba.Dinding ukiran yang berada di luar.Kawasan luar Long House of King Purba, Permatang Purba.

Okay, next destination is Air Terjun Sipiso-piso.


Post a Comment

0 Comments