Kelazatan Hidangan Masakan Itali di Restoran Viva La Pasta, Pulau Pinang

October 20, 2017

Salam dan Hai semua,

Seperti mana yang kita tahu Pulau Pinang adalah syurga makanan. Rakyat Pulau Pinang sentiasa dihantui dengan hidangan nasi kandar, pasembor, laksa, rojak buag dan yang lain-lain. Tetapi jangan lupa Pulau Pinang juga mempunyai hidangan makanan yang sedap, lazat dan menarik selain lokal food. 


Pulau Pinang juga mempunyai restoran makanan dari negara luar seperti dari negara Barat. Sekali sekala tak salah rakyat Pulau Pinang mengubah selera makanan anda bukan. Jom kali ini Lia bawa anda semua untuk mencuba masakan Itali di restoran Viva La Pasta


Apa itu masakan Itali?

Merupakan jenis masakan dan makanan yang berasal, diilham atau ditiru dari sejarah, tradisi, budaya, inovasi, kekreatifan, pemodenan dari penciptaan makanan Itali.

Itali adalah sebuah negara yang dianggap paling eksotis di Eropah. Bukan sahaja variasi dengan pelbagai nilai budaya tinggi seperti seni rupa, teater dan mode; bahkan negara ini juga memiliki makanan khas yang kelazatannya tak perlu lagi diragukan. Rasanya yang sangat universal membuatkan masakan ini popular di seluruh penjuru dunia.


Konsep restoran Viva La Pasta?

Viva La Pasta menyediakan 100% sepenuhnya hidangan masakan Itali yang halal dan mempunyai menu yang pelbagai.


Lokasi restoran Viva La Pasta?


Restoran ini beralamat di 96, Jalan Rangoon, Georgetown, Pulau Pinang. Lokasinya betul-betul terletak di tengah bandaraya Georgetown.


Waktu Operasi Viva La Pasta?



Restoran ini BUKA setiap hari dan beroperasi dari 7.30 pagi hingga 11.00 malam.


Dekorasi Restoran Viva La Pasta








Dekorasi dan susunan perabot bersesuaian dan berpadanan di dalam restoran ini. Tidak nampak begitu sarat dan padat. Pelanggan yang makan kat sini akan dihidangkan dengan irama lagu dan muzik yang perlahan.






Restoran Viva La Pasta sangat bersih dan selesa untuk para pengunjung yang datang di sini. Walaupun saiz kedai nya yang agak kecil tetapi dapat menampung pelanggan 20 hingga 30 orang dalam satu masa. 



Sajian Menu Makanan yang disajikan Restoran Viva La Pasta

Restoran Viva La Pasta mempunyai hidangan menu yang pelbagai dan semuanya sangat sedap. Tengok sahaja menu pelanggan mesti akan rambang mata dan tidak tahu apa yang hendak di pilih. Anda juga boleh bertanya kepada pelayan di sini. Mereka akan mengesyorkan menu mengikut selera anda.


Anda juga mesti sudah mengenali makanan berasal dari Itali bukan? Antaranya pizza, spageti, tiramisu, bruschetta, dan banyak lagi bukan. 

Il Antipaso - Appetizers and Sides

Shoestrings @ RM6.00
French fries bersama sos keju.

Panne All'Aglio Tostato @ RM4.00
Roti bakar dengan mentega herba bawang putih.


Bruschetta @ RM9.00
Roti bakar dengan mentega herba bawang putih, tomato potongan dadu, buah zaitun hitam dan perasa minyak zaitun.

Calamari Fritti @ RM15.00
Sotong Goreng dicicah dengan sos tartar.

Fungi Fritti @ RM15.00
Cendawan butang putih segar yang dihidangkan dengan sos honey-mayo.

La Minestra - Soups




Crema Ai Funghi @ RM12.00
Sup cendawan homemade.

Minestrone @ RM10.00
Sup sayuran tradisional Itali.

Oxtail Soap @ RM17.00
Sup ekor bersama lobak merah dan ubi kentang.

Zuppa De Pesce @ RM18.00
Sup makanan laut berasaskan tomato.

Le Insalata - Salads

Insalata Mista @ RM12.00
Campurkan salad hijau, tomato, lada benggala, dengan telur rebus dalam dressing honey-balsamic.

Insalata De Patate @ RM10.00
Salad Kentang, epal, & saderi, dalam dressing mayonis

Pizza

Siciliana @ RM18.00
Pizza dengan potongan bunga broccoli, zaitun hitam, ikan bilis, bawang putih, sos tomato & keju mozzarella .

Viva @ RM20.00
Pizza denganpotongan ayam istimewa, bawang, sos tomato & keju mozzarella .

La Pasta 
(Spageti, Fettucini, @ Linguine)

Viva @ RM25.00
Pasta dengan pes udang, udang, dan cili dalam sos krim tomato di atasnya dengan hirisan daging.

Amatriciana Bianca @ RM18.00
Pasta dengan potongan daging lembu, bawang, dan cili yang dimasak dalam minyak bawang putih.

Pesto Salmone @ RM22.00
Evergreen classic!  Paste versi basil pesto yang terkenal dengan kepingan salmon.

Zuppa Di Pasta E Risotto - Pasta Soup & Risotto


Zuppa di Vongole @ RM18.00
Siput segar dalam sup berasaskan minyak zaitun yang harum dengan spageti.

La Carne - Meat



Chicken Cordon Blue @ RM19.00
Balutan isi ayam yang dibakar dengan keju dan ham ayam dalam sos cendawan dihidangkan bersama mixed veggie & cheesey fries.

Stinco D'Agnello Brasato @ RM33.00
Lamb shank dengan perapan sos Cacciatora style yang disajikan bersama mashed potatoes & cendawan butang gril.

Il Dolce - Desserts


Vanigla Panna Cota @ RM10.00
Pencuci mulut krim perasa Vanila dengan sos raspberi dan taburan kacang hazelnut.

Tiramisu Ala Viva @ RM14.00
Pencuci mulut pilihan! Kek span dilapis dengan keju mascarpone di atas dengan mentega koko.


Di samping hidangan makanan yang menyelerakan, Viva La Pasta menyediakan pelbagai pilihan minuman panas dan sejuk. Antaranya :

Carbonated Drink
Coke, Coke Light, 7Up, Sprite, 100Plus @ RM5.00

Flavored Ice Beverage
Iced Lemon Tea, Iced Peach Tea @ RM7.00
Iced Lychee Tea, Iced Blueberry Tea, Lemonade @ RM6.00
Iced Honey Lemon @ RM8.00

Italian Soda
Blue Sky, Peach, Passion fruit, Blueberry @ RM9.00

Freshly Squized Fruit Juices
Orange, Apple, Carrot @ RM10.00
Lime @ RM9.00
Fruit Punch @ RM12.00
(Add Milk RM1.00)

Natural Spring Water
S. Pellegrino; 250ml @ RM10.00, 500ml @ RM18.00
Acqua Panna; 250ml @ RM10.00, 500ml @ RM18.00

Iced/Blended
Iced Coffee @ RM8.00
Iced Latte @ RM9.00
Iced Cappuccino @ RM10.00
Iced Mocha @ RM11.00
Iced Chocolate @ RM10.00
Vanilla Milkshake @ RM13.00
Chocolate Milkshake @ RM14.00
Caramel Milkshake @ RM14.00

Hot Tea
Lemon Tea @ RM6.00
Lipton Yellow Label @ RM6.00
Earl Grey Tea @ RM7.00
Jasmine Green Tea @ RM7.00
Peppermint Tea @ RM7.00
Chamomile Tea @ RM7.00
English Breakfast Tea @ RM7.00
Honey Lemon @ RM7.00

Hot Coffea & Chocolate
Espresso @ RM6.00
Espresso Doppio @ RM8.00
Caffe Lungo @ RM6.00
Flat White @ RM7.00
Caffe Latte @ RM8.00
Caramel Latte @ RM9.00
Caramel Brulee Latte @ RM10.00
Cappucino @ RM9.00
Caffe Mocha @ RM10.00
Affogato @ RM9.00
Ciocolato @ RM9.00

Viva La Pasta juga menyediakan hidangan makanan sarapan pagi (lunch) dan juga makanan tengah hari (lunch)


Bersebelahan dengan restoran merupakan hotel butik yang classy iaitu iStay Hotel

Dekorasi Hotel

 iStay Hotel sangat sesuai untuk pelancong dalam dan luar negeri. Lokasinya yang strategik di tengah bandaraya Georgetown, Pulau Pinang ini mempunyai banyak kemudahan kenderaan awam dan tempat-tempat menarik. Harga bermula dari RM130++ untuk 1 malam.












Lobi hotel sangat menarik dan classy mengikut tema dan bersesuaian dengan konsep butik hotel. Dekorasi, pemilihan dan susunan atur perabot sangat bersesuaian dan menepati tema.


Pengunjung yang menginap di sini akan termasuk dengan hidangan sarapan pagi (breakfast). Jika ruangan makan di restoran Viva La Pasta tidak mencukupi, anda boleh membuat pesanan dan makan di ruangan makan iStay Hotel


Boleh lihat video di sini.


Jangan lupa Subsribed my youtube channel.



Viva La Pasta

Alamat: 96, Jalan Rangoon, Georgetown, Pulau Pinang

No. Tel :
+604 - 226 7618

Email : viva.istay@gmail.com

Waktu Operasi :
SETIAP HARI
7.30 pagi hingga 11.00 malam


Jangan lupa follow social media :

Facebook : Viva la Pasta

Selamat Mencuba!

You Might Also Like

25 inspiration

  1. Nyum2...
    Sepatutnya akk join u guys hri tu..
    Tpi last minute xjd...
    Next time nk mcuba jugak la
    Nmpk menu2 sedap sgt tu

    ReplyDelete
  2. I love the restaurant design. And the food is attractive especially spaghetti.

    ReplyDelete
  3. Thanks kak lia sharing...aritu nampak kedai ni tapi ingat xhalal. Pasni bleh singgah tanpa ragu dah...yeayyy

    ReplyDelete
  4. Wahh menarik menu viva la pasta. Piza tu nmpk mcm best sgt

    ReplyDelete
  5. Nampak sedap sedap makanannya. Sesekali beralih selera best jugak ni. Nanti kena cuba makan kat sini.

    ReplyDelete
  6. Nice dining experience. The food looks reasonable and delicious.

    ReplyDelete
  7. Sedapnya masakan Italy 😍
    Harga pun hokay, mampu milik 👍

    ReplyDelete
  8. Sedapnya semua hidangan. Really good siap ada daftar harga menu. Memudahkan!

    ReplyDelete
  9. Wow bestnya semua food. Especially lamb shank tu. Nanti pi Penang boleh try makan dekat sini.

    ReplyDelete
  10. Cantik kedai. Makanan serius nampak best gilerrr :D

    ReplyDelete
  11. Design restoran,makanan dan harga semua perfect! Nak kena tambah dalam list kalau pergi penang ni

    ReplyDelete
  12. Deko lawa..mknn pun sedap2 nyummeh ! hehe

    ReplyDelete
  13. Sedapnya makanan dia, Lia dah try semua ke? Teringin nak rasa Chicken Cordon Blue tu. Harga pun berpatutan. Hotel dia cantiknya. Suka dekorasi macam tu.

    ReplyDelete
  14. Menelan air liur scroll entri ni. Semua nampak meriah dan sedap!

    ReplyDelete
  15. Menyelerakan dan suasana permis buat kita selesa untuk nikmati hidangan disana... Best...

    ReplyDelete
  16. Suka deko restoran ni, nampak eksklusif..menu2 pun nampak sedap tu.. ;)

    ReplyDelete
  17. Sedapnya... Lapar pula tengok menu..

    ReplyDelete
  18. Thanks forthe recommendation, the setting of the hotel is beautiful, I'll pay a visit when I'm in Penang.

    ReplyDelete
  19. Ty lik Penang , belanja Ty mkn sini.

    ReplyDelete
  20. Menariknya semua hidangan tu. Tempat makan nye pun selesa

    ReplyDelete
  21. Deko tiptop..makanan confirm sedap..itali kot

    ReplyDelete
  22. Deko tiptop..makanan confirm sedap..itali kot

    ReplyDelete
  23. Boleh check it out ni. Kampung pun kat sana ja. Lapar pulak tengok Zuppa De Pesce XD

    ReplyDelete
  24. cuma nak kepastian kat menu 'chicken cordon blue'tu bahan-bahan dia ada tertulis'ham'.Ham tu bukan daging khinzir ka?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Air Asia Bloggers' Community

Air Asia Bloggers' Community

The Butterfly Project Community