Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

June 30, 2022

  Salam & Hai semua πŸ™‹

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Pada 22 Jun yang lepas, sis Lia telah menghadiri satu seminar "U.S. Potatoes World of Flavour" anjuran Potatoes USA di salah satu hotel terkemuka, The Wembley Penang, Georgetown, Pulau Pinang. Rindu nak datang acara macam ini lagi πŸ˜€, sebab 2 tahun covid tak dapat merasa attend event. Rasanya last datang acara U.S. Potatoes ini tahun 2019. Tahun 2022 berpeluang sekali lagi menjejakkan kaki ke sini, Syukur. πŸ™

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Actually sis suka datang acara macam ini sebab boleh dapat banyak ilmu mengenai U.S. Potatoes, suka tengok demo memasak lagi-lagi live depan mata, boleh lihat sendiri resepi masakan chef & cuba makan semua resepi tadi πŸ˜‚ Makan siapa yang tak suka kan😁 Lagi satu kalau free time, nak memasak kat rumah dah ada idea resepi nak masak apa kan.

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Sebelum acara bermula, semua tetamu seperti media, blogger, chef hotel dan lain-lain perlu berdaftar dahulu dan duduk di tempat yang telah ditetapkan.

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Acara bermula dengan ucapan & kata aluan, penerangan mengenai khasiat dan jenis kentang & kemudian demostrasi memasak dengan menggunakan U.S. Potatoes oleh 2 orang chef antarabangsa iaitu Chef Steven Long & juga Chef Federico Michieletto.

Keterangan mengenai U.S. Potatoes 

Anyway untuk pengetahuan semua, kentang dari Amerika Syarikat adalah berbeza dengan kentang dari negara kita. Ubi kentang U.S. Potatoes yang segar yang segar mengandungi 'solid' yang tinggi dan kandungan gula rendah yang menghasilkan produk siap dengan penampilan, rasa dan tekstur yang wajar. Ia juga menjadikan U.S. Potatoes adalah kentang terbaik di dunia.

Ada juga faktor lain yang uhu pertumbuhan yang ideal, kekayaan hasil tanah yang membantu, pemprosesan terkini dan generasi kepakaran menjadikan U.S. Potatoes mencapai standard & spesifikasi yang ditetapkan. Ia juga menjamin produk kentang beku yang berkualiti tinggi dan selamat.


Label Fakta Pemakanan mengatakan semuanya. 

Kentang ialah:
πŸ‘‰ Sumber vitamin C yang sangat baik
πŸ‘‰ Sumber kalium yang baik (lebih daripada pisang❗)
πŸ‘‰ Sumber vitamin B6 yang baik
πŸ‘‰ Bebas lemak, natrium dan kolesterol

Kalori Kentang
πŸ‘‰  Hanya 110 kalori setiap hidangan

U.S. Potatoes adalah salah satu bahan masakan yang wajib ada di rumah.

U.S. Potatoes yang berkualiti tinggi merupakan item popular di setiap restoran & kafe di Malaysia.

Kebanyakkan menu & masakan di Malaysia menggunakan seperti samosa, kari, gnocchi, piza & pai.


Kategori U.S. Potatoes 

Potatoes USA terbahagi kepada tiga kategori :

1) U.S. Fresh Potatoes
2) U.S. Frozen Potatoes
3) U.S. Dehydrated Potatoes

U.S. Fresh Potatoes terdiri daripada beberapa jenis, antaranya:

1) Russet Potatoes
2) Red Potatoes
3) White Potatoes
4) Yellow Potatoes
5) Purple/Blue Potatoes
6) Fingerling Potatoes
7) Petite Potatoes

U.S. Frozen Potatoes terdiri daripada beberapa jenis, antaranya :
1) Straight Cut Fries
2) Crinkle Cut Fries
3) Loop or Curly Fries
4) Lattice Cut Fries 
5) Frozen Wedges
6) Tater Drums
7) Rectangle or Triangle Hash Browns
8) Frozen Half Shells

U.S. Dehydrated Potatoes terdiri daripada beberapa jenis, antaranya :
1) Potato Flakes
2) Potato Granules
3) Potato Pieces, Dice, Slices & Shreds

Resepi dari Chef Federico Michieletto

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Demonstrasi memasak pertama dimulakan dengan masakan Chef Federico Michieletto dari Itali. Beliau sudah 15 tahun menetap di Malaysia dan juga pakar memasak dalam Masakan Itali Kontemporari. 

Beliau berkongsi menu masakan iaitu U.S. Hashbrown with Meat Bolognese Ragout, Panzerotti Classic O Calzone & U.S. Lattice Cut Chocolate Mousse Dessert.

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley PenangπŸ“ŒU.S. Hashbrown with Meat Bolognese Ragout 

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang
Sebelum di masak
Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang
Selepas dimasak/digoreng

πŸ“ŒPanzerotti Classic O Calzone & U.S. Lattice Cut Chocolate Mousse Dessert

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley PenangπŸ“ŒU.S. Lattice Cut Chocolate Mousse Dessert


Resepi dari Chef Steven Long

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Demonstrasi memasak kedua dimulakan dengan masakan Chef Steven Long dari Ho Chi Minh City, Vietnam. Beliau sudah sedekad berpengalaman dalam bidang kulinari & kerap muncul dalam rancangan televisyen program masakan.

Beliau berkongsi menu masakan iaitu Rainbow Spring Rolls, U.S. Potato Wantons & Vietnamese Fish Curry with U.S. Potatoes

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley PenangπŸ“ŒRainbow Spring Rolls

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley PenangπŸ“ŒU.S. Potato Wantons

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang
πŸ“ŒVietnamese Fish Curry with U.S. Potatoes


Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Acara berakhir dengan tetamu dihidangkan dengan pelbagai makanan dan minuman bertemakan U.S. Potatoes & juga hidangan 6 menu yang dimasak oleh 2 chef tadi. Tetamu boleh mencuba dan merasakan sendiri masakan & menu chef yang sama seperti demonstrasi memasak tadi. Dekorasi makanan juga dihiasi dengan U.S. Potatoes asli. Semua menu ini nampak sedap & tak sabar nak menjamu selera.

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Of course lah sis pun tak lepaskan peluang nak mencuba 2 menu yang dimasak oleh dua chef hebat ini. Sumpah sis try semua sekali, memang sedap❗ Rugi tak rasa mana tau balik boleh masak resepi sama macam chef 🍳

Seminar World of Flavour, Resepi & Khasiat U.S. Potatoes di The Wembley Penang

Sebelum pulang, tetamu dikehendaki scan dahulu kod QR & jawab beberapa soalan di Google Form, pergi ke kaunter & redeem goodies bag.

Unboxing my U.S. Potatoes goodies bag ❗ Inilah barang-barang yang ada di dalam goodies bag.


Untuk mengetahui khasiat atau penerangan dengan lebih lanjut mengenai Potatoes USA boleh layari laman web : https://uspotatogoodness.com.my/



Potatoes USA Malaysia
No. 31-G, Jalan OP 1/1, Pusat Perdagangan One Puchong,
 Puchong, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.

Tel : +6 03 8070 7216

Email : admins@totalms.com.my

Untuk maklumat lanjut boleh kunjungi :


You Might Also Like

0 inspiration

Powered by Blogger.

Air Asia Travel Buddies

Air Asia Travel Buddies

Air Asia Bloggers' Community

Air Asia Bloggers' Community

The Butterfly Project Community